hur gå ner i vikt albumvärdet ligger i dess omslag Pristine paketet kan spinna stora pengar

kan inte gå ner i vikt albumvärdet ligger i dess omslag Pristine paketet kan spinna stora pengar

Spela in albumvärde ligger i dess omslag Pristine paketet kan spinna stora pengar

21 augusti 1992By Andrew LeckeyAndrew Leckey, Tribune Media Services Inc

1966 slog Beatles upp känslor med albumet ‘Igår och i dag’, som avbildar Fab Four i slaktbitar bland köttstycken och hackade upp delar av leksakdockor.

Offentlig indignation ledde till en snabb återkallelse av de kränkande täcken, varav de flesta förstördes av Capitol Records. Skivan omfördes i mer humörförpackningar. Mer än ett fåtal skrapa människor ansåg att det kanske en dag skulle vara något värde för de förbjudna omslagen.

De hade rätt. En stereo version av det ursprungliga albumet i förseglat, mint tillstånd såldes nyligen för $ 15.000. Precis som med de flesta samlarobjekten, är det viktigt med tillståndet. Värdet av ett ‘slaktblock’ Beatles-albumet kan glida till 5 000 dollar om det är i minsta skick men inte längre förseglat, på ner till $ 1000 för nära mynt eller $ 500 för mycket bra skick. Det är fortfarande imponerande värde för ett objekt som kostar en hel del mindre till att börja med.

Den kollektiva rekordmarknaden erbjuder fortfarande en chans för orörda ‘hitta’ i garderober eller vid rummage-försäljning, men de flesta gamla album som samlar damm är bara det: värdelösa, repade upp dammfångare.

Största priserna på collectible records går till sällsynta rock ‘n’ roll, land och väst, rytm och blues och jazz från 1950-talet och 1960-talet. Den mest betalade var $ 18.000 för 1952 R B singeln ‘Jag kan inte tro’, av Hornets.

En tysk samlare har nyligen kört magasinannonser som erbjuder 20 000 dollar för en 1961-singel av Elvis Presley av ‘Can not help Falling in Love’,
hur gå ner i vikt albumvärdet ligger i dess omslag Pristine paketet kan spinna stora pengar
sällsynt eftersom den utfärdades i 33 rpm (liten hål) format snarare än den typiska 45 rpm-singeln.

I mer highbrow-biljetter kan den ‘rätt’ sena 1950-talets inspelning av Fritz Reiner som utför Chicago Symphony Orchestra eller Arthur Fiedler som utför Boston Pops nu leda mer än $ 300 i minsta skick.

Bland senaste inspelningar bär begränsade utgåvor eller reklamarbeten vikt. En begränsad utgåva 1988 reklamkompis av Prince, med titeln ‘Black Album’, såldes på auktion för 13.000 dollar.

Tillkomsten av cd-skivan, samtidigt som man eliminerar tillverkningen av vinylposter, har gjort lite för att ändra samlarobjektets rekordvärde. ‘Oldies’ nostalgi dill, hjälpt av gamla samlingar som dyker upp regelbundet, fortsätter att öka den kollektiva marknaden, även om priserna för mindre än stora verk har stagnerat under lågkonjunkturen. ‘Medan en rekord förseglad i krympfilm har mer värde, vinner vissa människor inte täta poster eftersom det inte finns någon absolut garanti för inspelningen inuti är den rätta.’

Hylsan på en singel eller ett albums cover är alltid mer värdefullt än själva plåten, noterar han.

‘Förpackning är viktig i samlarobjekt, eftersom bilden av sångaren eller bandet verkligen hjälpte till att sälja poster i dagarna före MTV-musikvideor’, förklarar Jerry Weber i Pittsburgh.
hur gå ner i vikt albumvärdet ligger i dess omslag Pristine paketet kan spinna stora pengar