gå ner i vikt styrketräning Alberto Salazar och Nike Oregon Project

bra kost för viktminskning Alberto Salazar och Nike Oregon Project

Nike Oregon Project (NOP) gjorde en historisk en två som sina två största stjärnor Mo Farah och hans vän och träningspartner, den amerikanska Galen Rupp lämnade ett fält av östafrikaner som sitter i deras kölvatten.

Kollar från sidan av spåret var arkitekten av denna triumf, NOP-huvudtränaren Alberto Salazar, allmänt trodde att vara en av de mäktigaste tränare i USA-spår.

Som tränare omfamnar han de senaste innovationerna höjdtält monterade runt sina topplärare sängar, långa sessioner på undervattensbanor och nollgravitetsbanor, men det var hans track record som lockade Farah till projektets bas i Portland, Oregon, 2011 .

Kroppen som driver sporten i Storbritannien, UK Athletics, var så imponerad av Salazar att den anställde honom 2013 som konsult för sitt uthållighetsprogram, en position han håller idag.

Det finns inget förslag Farah har använt förbjudna droger eller kränkta antidopingregler.

Men metoderna för mannen som coachade honom till ära är nu under granskning efter att ett antal Salazars tidigare idrottare och personal talade ut.

I mer än ett år har jag undersökt denna historia, samarbetat med den amerikanska undersökande journalistiska outfiten ProPublica. Påståendenna sträcker sig från missbruk av förbjudna steroider, för att undergräva behandlingen av terapeutisk användning (TUE), där en idrottare kan ansöka om att använda ett förbjudet läkemedel eller metod om det finns ett genuint medicinsk behov.

Om det bevisas skulle båda överträdelser leda till långa förbud.

Salazar, som strängt förnekar något missförhållande, anklagas också för att ge idrottare receptbelagda läkemedel som de inte heller behövde eller inte förskrivits i hopp om att en konkurrensfördel skulle kunna uppnås. Alberto Salazar och Galen Rupp var inbjudna att intervjuas. De avböjde men lämnade uttalanden.

Påståendena kommer i en avgörande tid för friidrott, en idrottskrigning från senaste trauman som den ryska friidrottsklisterns skandal och en uppsjö av positiva drogtest i uthållighetshändelser.

Projektet Nike Oregon Project grundades 2001. Det var Alberto Salazars hjärnbarn och bankrolled av Nike. Den hade den ekonomiska stödet för att matcha sin ambition.

Salazar var en amerikansk löpande legend, inbäddad i Nike’s DNA; han har till och med en byggnad som kallas efter honom i den sprawling Nike campus i Oregon.

Han vann New York marathon tre år i rad och sprang sig självmedvetet om att vinna Boston marathon 1982.

När NOP lanserades var det avsett att utnyttja amerikanska talanger för att utmana de östafrikanernas dominans i distanshändelserna och Salazar hade upptäckt figuren kring vilken projektet skulle grundas,
gå ner i vikt styrketräning Alberto Salazar och Nike Oregon Project
en 15-årig från Oregon som heter Galen Rupp.

Rupp var den typiska amerikanska ‘high school phenom’.

‘Jag ville börja Oregon-projektet med de bästa tillgängliga professionella löpare, men i slutändan skulle Galen bli stjärnan,’ berättade Salazar senare i sin självbiografi.

TRAINING PARTNERStuart Eagon, även från Portland, Oregon, var en vän till Rupp s. Han var inte en del av projektet men raced mot och tränat med Rupp.

Nu 28 och en dokumentärtillverkare, berättade Eagon om en händelse 2003 som innebar ett läkemedel som heter prednison.

En glukokortikoid, prednison kan blockera smärta och öka syreförbrukningen, vilket gör det till ett förbjudet ämne under tävling enligt World Anti Doping Agency s (Wada) regler utan en TUE elite sports version av en sjukskrivning.

‘Galen, jag och Alberto var utanför ett hotellrum i North Carolina för de nationella två mil högskolans mästerskap’, påminde Eagon.

‘Vi åkte på morgonen och Alberto sa till Galen:’ Har du tagit ditt prednison ännu i morse? ”

Eagon visste att det var ett kraftfullt läkemedel eftersom hans mormor hade tagit den.

‘Galen gick tillbaka till rummet, tog prednisonen, eller så antog jag att vi bara väntat på ca 10 minuter kom tillbaka och vi gick på språng.’

Eagon säger att han var förvånad över att en 17 år gammal kunde vara på prednison men tycktes inte vara sjuk.

Två år senare, vid en tävling i Frankrike, säger Eagon att han höjde den med Rupp, som nekade att vara på prednison.

‘Efter det kände jag mig som om dynamiken i vårt förhållande förändrats,’ sa Eagon.

Jag har hört från olika källor att Rupp regelbundet har använt prednison, men han har astma och allergier, vilket kan bero på dess användning.

När frågade om TUEs,
gå ner i vikt styrketräning Alberto Salazar och Nike Oregon Project
berättade Rupp för BBC: ‘Tidigare i min karriär krävde Wada TUEs för min astmamedicin.