går inte ner i vikt lchf Arden Reed på konstuppfattning

mat för att gå ner i vikt Arden Reed på konstuppfattning

Medlemmar av allmänheten tenderar att köra genom konstmuseer, och tar aldrig tid att verkligen uppleva konstverk. Vi har övergivit, det verkar, möjligheten att se lång och effektivt lyssna med våra ögon, särskilt i en tid av information överbelastning. Reeds nya bok, tyvärr är hans sista titeln Slow Art: Upplevelsen av att titta, heliga bilder till James Turrell. I det gör Reed ett fall för att tillämpa en mer genomtänkt, meditativ och kontemplativ övervägande för att se tiden som passerar en konstverk.

Reed, Arthur M. Doyle och Fanny M. Doyle professor i engelska vid Pomona College, dog av cancer den 20 december 2017 och världen förlorade en av sina mest prescient kulturkritiker.

Drivkraften för Slow Art var Reeds långa engagemang med Douard Manets slumpartiga porträtt Young Lady 1866, som han först mötte på Metropolitan Museum of Art och återvände till och om igen, inrymt av dess mysterier och hemligheter. ‘Hur kunde jag ha förutsagt att jag skulle spendera åtta år på att överväga ett enda konstverk?’ han skriver i sin introduktion till långsam konst. ‘Jag befann mig själv dras till bilden, motsatte sig den och dras tillbaka. Hur länge jag musade, kunde jag hålla upp med det här samtalet? Jag tänkte knappast på var jag leddes och visst aldrig föreställde mig hur ofta jag skulle återvända till platsen, vare sig i fantasi eller faktiskt. ‘

Långsam konst, som Reed beskriver det, är inte en typ av konst som definieras av något särskilt medium. Faktum är att han närmar sig långsam konst både vad gäller hur vi ser och även i hänvisning till olika typer av verk. När det gäller den senare talar han till exempel om målningar som konstverk i ett visst sammanhang, särskilt historiska målningar, eftersom de ofta skapades långsamt, ibland över år eller till och med årtionden. Men en actionmålning behöver inte falla i linje med den definitionen. Den levande modellen för ett figurativt arbete upplever också långsamhet, sittande eller stående, posed och unmoving i timmar i slutet. Tidsspåren är vävda, så att säga, i själva arbetets skapande. Reed citerar opera- och teaterdirektör Peter Sellars ‘kommentarer på Vermeer och hur den holländska målarens veckor är uppmärksam på att göra ett litet hörn av en målning tog på sig egenskaperna hos en rituell meditation. Detta omnämnande av ritual och meditation introducerar Reeds stora argument; Han gör fallet, med Sellars ‘idéer som springbräda, för konstnären som en slags shaman som är involverad i uppmaningen att ringa och påminna de två sakerna, Reed-staterna, som hans bok handlar om.

I det första kapitlet ‘Vad är långsam konst?’ Reed broderar ämnet direktupplevelser med konstverk och den grundläggande principen att ingen tittare någonsin kan vara fullt närvarande med konst på grund av medlingande faktorer. Han förbereder inte på alla medlingsfaktorer än att citera Marcel Proust. ‘I sin roman om minne om saker tidigare (1913 27) tenderar konstverk att förmedla erfarenheter, som när en karaktär först attraheras till sin älskarinna, eftersom hon liknar en figur i en Sandro Botticelli-målning,’ skriver han. Reed föreslår att för att vara ‘helt närvarande’ måste det inte finnas någon åtskillnad mellan objekt och tittare. En av de saker som ser på konst långsam, argumenterar han, är konstens natur som det existerar i fantasin långt efter att vi först möter ett arbete och dröjer där i en lång konversation med betraktaren. ‘Men långsam konst låter oss föreställa oss, för en stavning, att vi kunde smaka ren närvaro,’ skriver han. ‘Ett sätt att mäta långsam konst är faktiskt sin makt att övertyga oss tillfälligt att vår erfarenhet är all konsumtion.’

Reed vidare delar upp sin definition av långsam konst i tre överlappande sammanhang: det logiska, det historiska och det psykologiska. I den första av dessa sammanhang diskuterar han långsamhet som något som bara uppfattas mot bakgrund av antingen stasis eller uppfattad rörelse. Denna aspekt av långsam konst föreslår att den kan ha verklig rörelse, vilken Reed diskuterar mer fullständigt i det andra kapitlet. I det historiska sammanhanget diskuterar han vårt engagemang med konstverk som produkter av sin tid och som något som upplevs i tid och noterar ‘varje ålder har sina karakteristiska rytmer’ och att dessa påverkar hur vi ser vad vi ser. Han presenterar en spännande synvinkel när han, med hänvisning till arbetet med visuell kulturforskare Jonathan Crary, noterar hur själva handlingen att se förändras i början av 1800-talet från en objektiv,
går inte ner i vikt lchf Arden Reed på konstuppfattning
tillförlitlig markör för den verklighet som vi uppfattar, att en handling knyts mer till en s subjektiva erfarenhet. Detta leder oss till det psykologiska sammanhanget och Reeds huvudpunkt, vilket är hur neurologiska förhållanden snedvrider vår erfarenhet av tid. Det är svårt att läsa en bok så här utan att göra det så att det passar sitt ämne långsamt. Reed presenterar så många spännande idéer att mulla över att det gör huvudet i huvudet.

I det andra kapitlet (‘Living Pictures’) och senare, introducerar Reed några fascinerande exempel på långsam konst i form av en lite diskuterad konstform, den tableau vivant iscensatt rekreation av historiska konstverk genom levande modeller. Reed skriver att den här konstformen ofta avvisas av kulturhistoriker som en blek efterligning av de ursprungliga målningarna som bordauerna bygger på. Hans djupbelysning av formuläret tar långsamhet bortom riken av vad en tittare upplever när man tittar på konst och in i deltagarnas.

Tableau vivant hade sin blomstransdag på 1800-talet men återupplivades på 1960-talet. Reed diskuterar Mästarnas sida, en årlig festival av tableaux vivants som började i början av 1930-talet i Laguna Beach, Kalifornien, och fortsätter att hållas där årligen. När han beskriver vad som gör dessa tableauer ‘långsam’ pekar han på hur konstformen åstadkommer samma uppgifter som Denis Diderot trodde var nödvändig för att göra en målning framgångsrik: först och fånga uppmärksamheten och sedan hålla uppmärksamheten och slutligen hålla den En aspekt av att återskapa en målning, användningen av riktiga människor och rekvisita pekar noggrant på detaljer, vilket kräver att tiden spenderas verkligen tittar på originalet. Presentationen för en publik kanske inte längre än 90 sekunder. det är längre än den genomsnittliga tiden som ses på en målning i ett museum, berättar Reed.

Idealt sett upplever deltagarna i tabellerna och publikens medlemmar ett ‘spännande moment’, en beskrivning som Reed tar från koreografen Richard Gray. Han citerar grå som instruerar sina artister att inte bara hålla en ställning utan att omfamna den, att ‘uppnå’ stillhet i stället för att bara anta det. Han skriver att ‘artister verkar morfera i marmor eller pigment, även om de signaliserar deras känslor. Sidans ögonblick avbryter också åskådare mellan att veta och inte veta, köpa in och hålla tillbaka, upprätthålla illusionen, men som en illusion.’

Reed s tome gör fallet för en konstupplevelse som är relaterad till en andlig, något som överstiger tid. Man förlorar sig i konstverk, precis som man förlorar sig i trängsel av religiös erfarenhet, och i sådana ögonblick går tidens gång obemärkt. Reed får inte hängas upp i märkning av enskilda bitar så snabbt eller långsamt. The tableau vivant, han argumenterar, är ephemeral och varar bara en kort period, vilket tyder på att det är mer ett exempel på snabb konst än av långsam konst. Men i sin benägenhet att framkalla stillhet närmar sig skulpturen. Denna ‘skenbara’ ställer emellertid konstformen förutom konstnärliga rekreationer som vaxdisplayer. När det gäller bordet vivant: ‘Vi är lika absorberade i att titta på frakturer i illusionen, som vi är i att uppskatta illusionen, engagerade både av liknelsen av bordsfåglar till estetiska föremål och av deras avvikelse.’

I ett senare kapitel ägnar Reed mer uppmärksamhet åt vaxreplikas. Han ber oss att föreställa oss att titta på en målning i stereoskop, och notera att den skulle likna en tabellau vivant eftersom den stereoskopiska linsen ger en tredimensionell effekt. Vaxreplikor kan göra något liknande för en målning, med hjälp av faktiska skulpturala former. Reed anser vaxmannequins på arenor som Madame Tussaud i London och Muse Grvin i Paris som föremål som fascinerar just för att de är så levande, vilket leder till vår önskan att simulera det verkliga livet som Pygmalion fashioning hans staty av Galatea (ett exempel Reed användningar). De överensstämmer med hans begrepp av långsam konst på grund av malmedlet i vaxmediumet som med tiden kan böja och röra sig och bryta ned om det inte bryts om.

Besökare på dessa museer har ibland en smak för den exotiska och makaberna. Reed inkluderar bilder av Muse Grvins vaxdisplayer av javanesiska dansare, en Cairo-gatuplats och en titelnHuman Sacrifices in Dahomey. ‘Det finns en grym uppföljning till berättelsen om vaxbordaukarna: under senare artonhundratalet har vissa impresarios ersatte vaxfigurer med levande kroppar, som ständigt sätter ihop svårigheterna att producera mannequiner ‘, skriver han. Dessa levande utställningar var etnografiska varianter på bordet vivant och märktes genom utnyttjandet av etniska minoriteter som fördes till Europa och gjordes till exakt cirkusdjur. Sådana utställningar var kända som ‘mänskliga djurparker’.

Reed diskuterar också James Turrells Roden Crater, ett massivt jordarbete i norra Arizona. Turrell, en pionjär av ljus- och rymdrörelsen, började sitt projekt inom den karakteristiska vulkankegeln 1966. Projektet pågår. Roden Crater ligger nära TheSan Francisco Peaks. Kupolen själv är ungefär 380 000 år gammal. Även den längsta hävdade tabellen skulle vara flyktig däremot, men Reed ritar en parallell mellan jordarbetet och den levande modellen visar, som kallar Turrells projekt ‘vår storaste tableau vivant, i den utsträckta känslan. ‘ Som Turrell berättade för Reed i konversation, ‘är Roden det stadium som utför sig med dig som den centrala karaktären.’

Reed fröer sina djup i hela Slow Art i exempel efter exempel, vävning dem i övertygande historier som får dig att tänka på konst på nya sätt. Han uppnår ingenting mindre än en glimt av tiden som han utvecklar, som ett dragspel, där inget är avstängt.

‘Slow Art: Erfarenheten av att se,
går inte ner i vikt lchf Arden Reed på konstuppfattning
Sacred Images till James Turrell’ av Arden Reed publicerades 2017 av University of California Press.