vill gå ner i vikt Att uppmärksamma den smärtan i bröstet

hur många kalorier är ett kilo Att uppmärksamma den smärtan i bröstet

KVINNOR och män delar en egenskap när det gäller hjärtsjukdomar: det är den främsta mördaren av båda. Men annars är mycket annorlunda och inte alltid kvinnors fördelar. Kvinnor upplever vanligtvis inte de klassiska bröstklyftningssymptomen. De första varningsskyltarna kan vara smärta i käken eller nacken, trötthet, andfåddhet, magbesvär eller illamående, som alla kan vara förknippade med ett annat tillstånd. Den klassiska bröstsmärtan kan misstolkas. ‘Många kvinnor kommer till mig och säger att deras bröst känner sig för snäva’, säger Dr. Maryann McLaughlin, assisterande professor i kardiologi vid Mount Sinai School of Medicine på Manhattan.

Vissa risker för hjärtsjukdom är ärvda. Lyckligtvis kan dock kvinnor göra mycket för att mildra de andra stora riskfaktorerna. Följande är områden där kvinnor kan ta itu med sina sårbarheter:

CIGARETTES ‘Rök aldrig. Period. Slut på berättelsen’, säger Dr. Suzanne Steinbaum, medicinsk chef för Centrum för hjärt- och lunghälsa vid Beth Israel Medical Center på Manhattan. Experter säger att rökning ökar risken för hjärtsjukdom mer än trefaldig eftersom det stryker blodkärlen och höjer blodtrycket.

OBESITET I sig är detta en riskfaktor för hjärtsjukdomar, och det spelar också en roll i andra förhållanden som kan öka risken. Det finns ingen speciell kardiovaskulär kost, bara det vanliga näringsrådet att äta mer hela korn, färska frukter och grönsaker, lågfettiga mejeriprodukter och magert kött och mindre mättat fett och raffinerat socker. Vissa läkare skulle lägga till mat med omega 3 fettsyror, som fisk och folsyra, som finns i spannmål och helvete bröd. Den andra halvan av regimen är att göra minst 30 minuters måttlig övning dagligen, vilket kan vara lika obehagligt som en snabb promenad eller till och med hushållsarbete. Abdominalt fett är särskilt knutet till hjärtsjukdomar.

DIABETER Sjukdomen är en dubbel whammy för kvinnor. Mer kvinnor än män är diabetes, och diabetiska kvinnor är mer utsatta för hjärtsjukdom än diabetiker. Diabetes ökar hotet om hjärtsjukdom cirka 50 procent.

Kvinnor som är störst riskerar de som är överviktiga och även över 45 år, med högt kolesterol eller blodtryck eller med en familjehistoria av sjukdomen, kan begära att deras blodsockernivåer testas som en del av deras regelbundna kontroll.

CHOLESTEROL Det finns tre huvudlipider eller fetter i blodet som kan vara starka prediktorer för hjärtsjukdomar. alla arbetar något annorlunda hos kvinnor och män.

Nivån av LDL, eller så kallat dåligt kolesterol, bör ligga under 100 milligram per deciliter blod medan HDL eller ‘bra’ kolesterol ska vara över 50. Premenopausala kvinnor har naturligtvis en relativt låg nivå av LDL och relativt hög HDL, troligen på grund av östrogeneffekter. Äldre äldre kvinnor fortsätter att ha nivåer av HDL som är ca 10 milligram över männen.

Tyvärr har kvinnornas naturliga fördelar inte övergått till triglycerider, den tredje lipiden. Dessa bör hållas under 150 milligram per deciliter. Nivån tenderar emellertid att öka efter klimakteriet och höga nivåer är starkare korrelerade med hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor än hos män.

Nyhetsbrev Anmälan

Kolesterol- och triglyceridtalet kan övervakas genom ett enkelt, fastande blodprov som en del av en rutinmässig fysisk.

En låg fet diet kan göra underverk för att få kolesterol till rätt intervall. Om det inte fungerar, eller om människor har två eller flera riskfaktorer, ordinerar läkare ofta ett statinläkemedel som Lipitor eller Zocor. Det har varit mycket entusiasm om förmågan hos dessa läkemedel att avvärja koronarproblem för båda könen, men de verkar vara mer effektiva hos män.

Hög blodtryck Detta kan leda till stroke såväl som hjärtsjukdom. Kalk upp en annan nackdel för kvinnor: efter 60 års ålder är de mer benägna att få detta tillstånd.

Idealiskt bör blodtrycket inte vara högre än 120 över 80. Dr Elizabeth G. Nabel, chef för National Heart, Lung and Blood Institute, föreslår att läkaren kontrollerar nivån två gånger under ett kontorbesök, eftersom ångestet i mötet kan skicka poängen sköt upp först.

ANXIETY Stress, depression, social isolering och ångest kan vara faktorer i hjärtsjukdomar. ‘Kvinnor bör se till att de har ett bra supportnätverk, och läkare ska vara ute efter depression’, säger Dr. Lori J. Mosca, chef för förebyggande kardiologi vid New York Presbyterian Hospital.

ASPIRIN Ska kvinnor ta detta läkemedel som en del av en daglig behandling? I mer än 15 år har läkare visat att en aspirin per dag hjälper män över 45 att undvika hjärtattacker. Men upptäckten testades aldrig på kvinnor. Slutligen kom slutgiltigt ord i mars från en studie som gjordes av Brigham och Women’s Hospital i Boston. Aspirin hjälper inte kvinnor under 65 att undvika en första attack, men det hjälper dem att undvika en typ av stroke, det exakta motsatsen till vad som händer med män.

Det konstaterandet har inte riktigt förändrat standardläkarutbildning, för kvinnor brukar inte få sina första hjärtinfarkt förrän efter 65 ändå. Så de flesta läkare fortsätter att rekommendera förebyggande lågdos (81 milligram) aspirin för kvinnor under 65 endast om de har två eller flera koronar riskfaktorer och för alla kvinnor över 65 år.
vill gå ner i vikt Att uppmärksamma den smärtan i bröstet