matschema gå ner i vikt Australiensisk geografisk

jag vill gå ner i vikt Australiensisk geografisk

Ser ut som något utöver vår galax, sträcker Australiens nyaste megadam en mild dal på Burnettfloden 260 km nordväst om Brisbane. Förutom en soppafläck låg på dess uppströms ansikte, är betongen obefläckad och bländar ögat under den skarpa Queensland sun.

Det här är Paradise Dam, som slutfördes 2005. Det är uppkallat efter ett annat optimistiskt satsning här, Goldmining-uppgörelsen av Paradiset, som blomstrade kort omkring 1890. Dave Murray står på damväggen, som hjälpt till att designa den. lång, stark byggd och besynderad. Han är en senior damtekniker med Queensland Water Infrastructure (QWI) Pty Ltd, ett bolag som bildats av Queensland Government. Dams är Daves liv. Han är bra på sitt jobb och är stolt över sin tekniska prestation, även om han erkänner att stora dammar kan vara kontroversiella.

Sonen till en resande filmförsäljare, Dave tog examen i civilingenjör från University of Queensland 1975. Han gick med i Water Resources Commission och arbetade på dammar som Burdekin Falls, Queenslands största, slutfördes 1987. ‘Det är s svårt att inte vara stolt över Burdekin Falls ‘, säger han. ‘Det är svårt att inte säga:’ Hej, där var jag på drygt 30 år och byggde den största vattenförsörjningsdammen vi någonsin kommer att ha i staten ‘.’

Titta längs Paradisdammens glänsande spillway ‘slår du omedelbart av sin massa. Det här är ingen illusion: det är verkligen massivt. Den innehåller 400 000 kubikmeter Roller Compacted Concrete (RCC), 40 000 cu. m av konventionell betong och 1 miljon ton krossad sten. Det är Australiens största RCC-damm. Till skillnad från konventionell betong, som behöver 3 5 dagar att sätta, kan RCC byggas upp non stop i 30 cm lager, säger Dave. ‘Varje är komprimerad med små rullar så att den håller fast med skiktet nedan. När du är klar, lägger du ned nästa. Det är väldigt snabbt. ‘

Paradiset är, som alla stora dammar, otvetydigt en häpnadsväckande verkstad. Väggen är 920 m lång och spillbanan står 37 m ovanför strömpan. Inbyggd i strukturen är en fiskare på 5 miljoner dollar som är avsedd att överföra fisk både upp och nedströms. Dammen är konstruerad för att hålla tillbaka 300.000 megaliter (ML) vatten (ungefär en sjätte av vattnet i Sydney Burragorangs sjö) och skapa en 3000 ha sjö 45 km lång. När den är full kommer den att ge 124 000 ML per år för jordbrukare (främst Bundaberg sockerrörodlare) och 20 000 ML för hem och industri.

Men vädret har inte varit snällt mot paradiset. Vid mitt besök i vinter var reservoaren mindre än 10 procent full, ned från högst 33 procent. En trickle av 3 4 ML vatten per dag släpptes nedströms knappt nog för att effektivt driva fiskväggen eller köra 2,6 megawatt mini hydroanläggningen.

Det finns fyra typer dammar i Australien.

A. Arch dams omdirigerar mycket tryck till dalen sidor.

B. Buttress dammar har 45 graders väggar som överför kraften nedåt.

C. Embankmentdammar, som är gjorda av sten, grus och sand, med de finaste materialen i mitten för att bilda en vattentät kärna.

D. Hög avdunstning tillåter att bara 12 procent av vårt nederbörd rinner ut och når vattendrag. Men det finns tillräckligt med vatten för alla men det är sällan på rätt ställe vid rätt tidpunkt.

Europas bosättare löste problemet med dammar. De första två Yan Yean utanför Melbourne och Lake Parramatta, Sydneywere slutfördes 1857. Dambyggnaden fortsatte stadigt fram till efter andra världskriget, när det accelererade. Idag lagrar 500 stora (mer än 15 m höga) dammar totalt 93 957 gigaliter. (Sydney Harbour rymmer ca 562 GL.) Det finns också otaliga mindre dammar, kallade stallar, på de flesta australiska floder8000 i Murray Darling Basin aloneand mer än 2 miljoner farm dammar.

Stora dammar ger snabba fördelar. De kan ge vatten och el, mildra översvämningar och skapa vackra sjöar. Men de har också negativa effekter. Den första är de på människor som bor i vägen för en damm och dess sjö. De kan behöva flyttas, vilket leder till att familjer och samhällen fragmenterar. Sjön kan översvämma jordbruksmark eller naturlandskap. Många av de drunknade flodens växter och djur misslyckas med att anpassa sig till sjöförhållanden. Främmande fiskarter, som införs i reservoaren oavsiktligt eller för fritidsfiske, kan ytterligare förändra den biologiska smaken av vattenlevande liv, och ogräs och alger kan frodas i näringsrikt vatten.

Nedströms orsakar förändringar i flodens flöde och vattenkvalitet vanligtvis irreversibla effekter, ofta ner till flodmynningen och bortom. Fiskmigration och reproduktion, siltation och salthalt i delarna förändras. En gång i tiden har dessa negativa effekter några av vilka ta år för att manifestera var inte riktigt övervägt innan en damm byggdes. Det mänskliga behovet av vatten, för att dricka eller att odla mat, hade företräde. Vissa tror att det borde fortfarande. Men under de senaste årtiondena har vetenskapen fördjupat vår förståelse av naturliga system, som vi nu vet inte kan brytas till diskreta stycken, av vilka vissa kan utnyttjas och andra inte. Det har gett upphov till tanken att miljön själv är en legitim vattenkonsument, med tillhörande behov och rättigheter. Allt detta kräver noggrann undersökning av en flods tillstånd och funktion innan den dammas.

‘Vi måste överväga floder som ekosystem som tillhandahåller varor och ekologiska tjänster till samhället’, säger professor Angela Arthington, av Australian Rivers Institute på Brisbanes Griffith University. ‘Det argumentet blir mycket kraftfullt globalt och ligger till grund för en många förhandlingar om hur du hanterar floder och där du placerar damsif du placerar dem. ‘

Imponerande även om det kan vara, Paradise, som andra stora dammar, är en blandning av bra poäng och dåliga. För vissa människor råder de dåliga. Hög bland klagomålen har varit att motiveringen bakom den var politisk. På 1990-talet avvisades tanken på en damm på Burnettfloden som oekonomisk men den tidigare Queensland-premiärministern Peter Beattie gjorde det till ett valmöte år 2000. Därefter finns de potentiella miljöpåverkan nedströms, särskilt kring flodens mun i Hervey Bay, som oroar folk som kommersiella fiskare och turism operatörer.

Men inget har galvaniserat den allmänna opinionen mer än situationen för den utrotningshotade australien, eller Queensland, lungfisk. Bland de sista av en grupp som levde 400 miljoner år sedan begränsas den här en gång rikliga fisken mestadels till Burnett och Mary-floderna. Biologer tror Paradise Dam har haft och kommer att få allvarliga konsekvenser för det. Fiskevägen installerades för att överensstämma med Commonwealths miljöskydd och biologisk mångfaldsbestämmelse (EPBC Act), som listar lungfisken som hotad. Lagen kräver att fiskens gyning och plantskola habitat bevaras. Jean Joss, professor i biologi vid Sydneys Macquarie University, säger att lungfiskspann i långsamma strömmar med massor av inhemska vattenväxter. ‘När den [Paradise Dam] är full, kommer den att permanent förstöra 42 km lungfiskgardin / plantskolor ,’ hon säger.

Tillväxt av dammar

Minskande vattenförbrukning i det mesta av Australien har stallat dammbyggnad de senaste åren. Men inte i south east Queensland. Där ska befolkningen sänka från 2,8 miljoner idag till 5 miljoner år 2050, och vattenförbrukningen förväntas klättra med den. Regionen speglar inte bara vad som har hänt historiskt någon annanstans i Australien men också vad som händer över hela världen. Se här och du ser mänsklighetens förflutna och dess framtid. Sydöstra Queensland förbrukar cirka 440 000 ML per år. Queensland-regeringen säger att 2050 t behöver regionen 330 000490 000 ML mer, även med vattenbegränsningar.

Bevattad av torka men engagerad i ekonomisk tillväxt har regeringen samlat en blandning av åtgärder för att ge extra vatten. Bland dem är återvinning, avsaltning, höjning av vissa befintliga dammar och byggande av två nyaTraveston Crossing på Mary River och Wyaralong närmare Brisbane. Peter Beattie sa att nya dammar var oundvikliga och hans efterträdare, Anna Bligh, överensstämmer: dammen vid Traveston Crossing ser sannolikt ut att gå vidare. Jag besöker den föreslagna damens Mary River-plats med Dave Murray, vars fokus är lämpligt professionell. Han berättar att sköldpaddor och fiskar som försöker förhandla Traveston Crossing-dammen tillgodoses i projektets design, som innehåller en sköldpadda ramp såväl som ett fisköverföringssystem. Dave verkar glädja sig i sådana tekniska utmaningar.

‘Om jag förbinder mig att göra det, vill jag få det att fungera. Jag vill se sköldpaddor krypa där uppe,’ säger han. Med ett svep av armen visar han var dammen skulle sitta och sträckte sig 1,6 km över den grunda dalen 1 km uppströms från Traveston Crossing, en populär picknickplats. QWI skulle bygga dammen i två steg. ‘Steg 1, beräknat till 2011 och kostar 1,6 miljarder dollar, skulle översvämma 3000 hektar jordbruksmark och 334 fastigheter. Steg 2, som kommer efter 2035, skulle öka den totala kostnaden till 2,5 miljarder dollar och översvämma en extra 7135 ha och 265 fastigheter. skulle vara RCC, säger Dave, och vid dess västra änden skulle det sammanfoga med en jord- och bergskedja.

Eftersom ett syfte med dammen är att begränsa översvämningen i Gympie, 20 km norr, skulle spillbanan ha sex floodgates. QWI syftar till att bygga dammen till steg 2 höjd omedelbart så att det enda extra arbetet som behövs senare för att höja vattennivån med ytterligare 8,5 m skulle vara monteringen av högre grindar. Peter Beatties tillkännagivande av dammen den 27 april 2006 chockade lokalbefolkningen. Liksom med Paradiset fanns tal om politisk lämplighet, men regeringen insisterade på att den hotande vattenkrisen inte fick något val.

I sin miljökonsekvensbeskrivning (EIS) på projektet, publicerad i oktober 2007, höll QWI dammen det billigaste alternativet med maximal vattenavkastning. På miljön var det positivt, att nedströmspåverkan skulle vara försumbar och att den kunde hantera effekterna kring dammens fotavtryck, så att vilda djur kan vara bättre än nu. Liksom i Burnett är lungfisken central här. Men i Maria det är förenat med Mary River torsk och Mary River turtle. Eftersom alla är upptagna enligt EPBC Act, behöver projektet federalt godkännande. Ett beslut baserat på den slutliga miljökonsekvensbeskrivningen förfaller i mitten av 2008.

Jean Joss verkar lika optimistisk som QWI om lungfiskens förmögenheter i händelse av godkännande, trots att hon insisterar på att ingen dam fortfarande skulle vara bättre. Vad böjer henne är regeringens åtagande att bygga ett 35 miljoner dollar färskvattenskyddsområde på Maria. ‘Traveston Crossing är en katastrofal dam av många andra skäl, men när det gäller lungfisken är det bara katastrofalt om de sätter in dammen och gör ingenting, säger hon.’ Så om det kan lyckas Fördelen med miljön kan du kanske få din tårta och äta den. ‘

Om vi ​​antar alla initiativ för att mildra miljöpåverkan eventuellt, kan framtiden faktiskt vara rosigt efter steg 1. EIS handlar bara om steg 1. Om scen 230 udda år ner spåret på nuvarande planer säger lite. Så steget 2 är ett okänt: fördjupning av reservoaren med 8,5 m skulle ha konsekvenser, och dessa har undersökts, men resultaten är knappt rörda i miljökortet.
matschema gå ner i vikt Australiensisk geografisk