hur ska man träna för att gå ner i vikt Augusti 2009 Arkiv

hur ska jag träna för att gå ner i vikt Augusti 2009 Arkiv

Min familj hade sin andel av noga att äta: den tvåårige som ska äta någonting så länge det är ett ägg eller en mashed banan, den fem årige som bara vill ha skinka smörgåsar (och du är i en muslim Land). Men i dietist Kate Di Prima s erfarenhet finns det ett växande antal föräldrar som söker professionell hjälp till problem med noga äta eller för barn som undviker hela matgrupper. Den mest undvikna matgruppen? Du gissade: grönsaker.

Prime tid för matkänslighet är ungefär två till tre år gammal, men när barnen börjar

skolan, matt aversions tenderar att minska, säger Di Prima. Anledningen till att saker blir svåra runt två års ålder är att tillväxten börjar sakta ner efter 18 månader. Barnen kan vara mindre hungriga och kan bli bättre om vad de äter, förklarar hon. Samtidigt börjar de kommunicera mer och avvisar ofta nya livsmedel. Men medan välstånd kan vara ett standard barns beteende, kan det ställa platsen för en smutsig och vegetarisk kost om föräldrar börjar förlita sig på de få ‘säkra’ matarna de vet att deras barn kommer att äta. ‘Det är inte ovanligt att se ett barns middag reduceras till vanlig spaghetti med riven ost eller kycklingnuggor med bakade eller stekt potatischips’, säger hon. Det går också till anledningar till att barn kan tyckas noga Att ha aptit som inte är synkroniserad med odlade scheman och måltider är en av dem. Eller ibland är det inte smaken av en mat som sätter barnen av, men strukturen.

Men när nya livsmedel, inklusive grönsaker, blir avslagna, är Di Primas råd att pressa på och fortsätter att betjäna små mängder av dessa livsmedel, inklusive grönsaker. Och när hon säger liten menar hon teensy med ett hårt fall av noga att äta, kan du Behöver en serveringsstorlek som ‘smör av sötpotatis eller en enda grön ärt. Om de äter det, beröm dem men svara inte då dumpar ytterligare sex eller sju ärter på tallriken och ger dem två eller tre ärter på middag senare i veckan. Och medan en ärta knappt räknas som en grönsaksservering, så ‘Det är inte meningen att det handlar om att skapa en träningsplats för att äta en varierad diet.

‘Tänk på nya smaker som om du vill komma in i en kall pool’, säger Di Prima. ‘Du kan gå upp till kanten och lägga in handen och dra tillbaka den. Sätt sedan in tån och dra den tillbaka och lägg sedan tårna in och flytta dem runt. Slutligen kan du stå på steget och paddla om. Därefter kan du bara springa in. ‘

Det kan ta minst tio till 15 försök med en mat innan hjärnan slutar registrera den som ny, säger hon inte ge upp för tidigt.

Andra tips från Di Prima inkluderar:

Försök att motivera barnen att prova något nytt eller en tidigare nekad mat, men utan att tillgripa antingen mutor med löftet om söta matar efteråt eller straff (‘om du inte äter det kan du inte titta på TV’). När hennes egna tre år gamla insisterade på pasta varje natt i veckan fick hon henne att äta korgsskivor genom att låta henne ha en tur med en mini tio stiftbollssats på köksbänken för varje munkfull mat. Korgsskiva är nu en av hennes favoritmåltider. Men om man skämtar med söta godis kan du sätta upp problem senare, om barn bara kommer att äta grönsaker om de följs av glass, säger Di Prima.

Kom ihåg att många barn tycker inte om överraskningar när det gäller mat. Att låta dem veta vad som är till middag tidigt på dagen ger dem chansen att psykera sig uppåt när de hellre äter burritor.

Det är okej att smyga grönsaker i andra livsmedel som rissoles, pasta såser och pizza baser, så länge du kommer ihåg att barnen måste vänja sig på smaken och konsistensen av hela, chewier grönsaker. Ibland fungerar det om du försöker samma grönsaker i en annan dimma en liten och möjligen sötare körsbärstomat istället för en vanlig tomat, eller prova morot eller gurka presenteras som band gjorda med en peeler.

Hänvisa aldrig till ditt barn som en noga eater inom earshot, det kan förstärka beteendet

När barn blir äldre, hitta kreativa sätt att förklara vikten av hälsosam ätning till dem. Detta kan vara ett viktigt steg för att få dem att acceptera hälsosam mat, säger hon. Några av hennes idéer inkluderar att förklara att frukt och grönt är som matkrigare som bekämpar dåliga buggar som kan göra dem sjuka och oförmögen att spela. Eller att jämföra mat till bränsle som håller brinnande bränna livsmedel som fullkornsbröd och magert protein är som långsamt brinnande stockar som håller elden under lång tid, medan lollies, läsk och flis är som pappersbränsle som brinner kort. Eller förklara att precis som vi använder solskyddsmedel för att skydda utsidan av våra kroppar, skyddar rätt mat våra kroppar på insidan.

Var välorganiserad att ha varje kvälls middag planerad kan hjälpa till att göra middagstiderna mer avslappnade och lämna föräldrarna mer energi och tålamod. ‘Jag ser fortfarande vuxna som driver stora företag men vet inte vad de äter middag den natten. Men de kommer aldrig att gå in i ett möte utan förberedelser. Att vara superorganiserad hjälper till att veta vad du äter på natten natten innan. ‘

Fler ärter vänligen. Lösningar för att mata noga ätare publiceras av Allen Unwin, 29,99 dollar

Har du löst problem med noga att äta?

Foto: saragoldsmith enligt villkoren för en Creative Commons License.

Varför förklarar så många livsmedel sig nu fri från gluten proteinet i korn som vete, havre, råg och korn? Eftersom omkring en miljon australier äter nu glutenfri mat, säger Dr Sue Shepherd, en dietter från Melbourne, specialiserad på gastrointestinala problem. Det är inte bara människor med celiaciasjukdom en allvarlig känslighet för gluten som heller inte går glutenfritt. ‘Det har uppskattats att för alla personer med diagnos av celiacsjukdom finns det 20 andra som äter glutenfri mat, tillägger Shepherd .

Så, vad är fel med gluten? Om du är bland den ena procenten av australierna med celiaki, kan gluten skada tarmen, vilket gör det svårt att absorbera tillräckligt med kalcium, järn och folat från mat och förlora dig brist på näringsämnen . Men du behöver inte coeliaki att få problem med gluten så mycket som 15 procent av människor kan komma under rubriken ‘icke-celiacglutenintolerant’, vilket innebär att de har symtom som liknar celiacsjukdom som uppblåsthet, vind och kräkningar, men utan samma skada på tarmen. Men bommen i glutenfri mat bland icke-koelialer kommer också från en uppfattning att glutenfri mat är hälsosammare vilket inte alltid är sant, säger hon.

‘När jag först diagnostiserades var tillverkarna ovilliga att använda en glutenfri etikett eftersom det gjorde att produkterna verkade medicinerade. Nu ses det som värdetillägg, säger hon.

Ändå är hon den första som erkänner att ‘glutenfri’ betyder inte automatiskt att maten är hälsosam. Som med alla bearbetade livsmedel måste du läsa etiketter och leta efter produkter som är låga i mättat fett och natrium och högre i fiber, säger hon. ‘Livsmedel som utgör en glutenfri diet bör inte vara baserade på nollglutenhalten ensam, de borde vara höga i näringskvalitet.’

Men inte alla som undviker vete försöker sida steg gluten. Vissa människor har en vetintolerans, vilket innebär att de reagerar på andra komponenter i vetekornet, förklarar Shepherd.

Detta kan orsaka gastrointestinala problem som liknar celiaki eller irritabel tarmsyndrom, men de kan också inkludera icke-gastrointestinala problem som hudirritationer, bihåleinflammation och allmän utmattning, säger hon. ‘Men människor som är vetintoleranta’ kan tycka att de kan tolerera den gamla vete stilar av spelt och kamut. ‘

Men till skillnad från veteallergi, för vilken det finns ett test, finns det inget exakt sätt att diagnostisera en vetintolerans förutom att utesluta andra tillstånd som celiaki och utvärdera de symptom som uppstår efter att ha ätit vete.

Om du tror att du har ett problem med antingen gluten eller vete, är Shepherds råd inte självdiagnostiserat, se en läkare eller en ackrediterad övningsdietist. ‘Ett problem med människor som försöker strikt glutenfri kost för att försöka själv diagnostisera cøliaki är att om den personen faktiskt har sjukdomen då de inte kan diagnostiseras korrekt kommer glutenfri kost att börja reparera tarm- och testresultaten Vet inte vara giltigt. För att få en noggrann diagnos (Guldstandardtestet är en tunn tarmbiopsi), behöver personer som undersöks för celiaki fortfarande vara med gluten i kosten.

Symptom på celiaki är en autoimmun sjukdom som kan utvecklas vid vilken ålder som helst, inklusive diarré och / eller förstoppning, trötthet, viktminskning eller misslyckad tillväxt i barn, vind, uppblåsthet, krämpning, illamående och kräkningar, återflöde och brister i näringsämnen, inklusive järn, kalcium , folat, vitamin B12, zink och vitamin D.
hur ska man träna för att gå ner i vikt Augusti 2009 Arkiv