viktminskning tips Flera födslar leder till viktökning och andra problem för musmor och manliga avkommor

måste gå ner i vikt Flera födslar leder till viktökning och andra problem för musmor och manliga avkommor

Kvinnor har länge beklagat det faktum att eftersom de har fler barn blir deras viktökning från graviditeten svårare att förlora. En ny studie med hjälp av en musmodell som efterliknar de mänskliga effekterna av multiparitet (som föder upp mer än en gång) har visat att musmamma som födde fyra gånger pågått betydligt mer fett jämfört med primipära kvinnor (de som föder en gång) av samma ålder. Studien fann också signifikant mer inflammation i lever av multiparösa djur. Multiparitetens effekt utvidgades också till manliga avkommor, som visade betydande viktökning under vuxen ålder. Deras primipara motsvarigheter gjorde inte, trots samma nivåer av livsmedelskonsumtion. Resultaten finns i en studie med titeln ‘Multiparitet leder till fetma och inflammation hos mödrar och Fetma hos manliga avkommor ‘och visas i American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism, publicerad av American Physiological Society.

Forskare vid University of Cincinnati utformade studien i två delar. I den första delen etablerade de musmodellen som efterliknar multipelitetsinducerad fetma hos människor. I den andra delen undersökte de manliga avkommor från de multiparösa kvinnorna.

Forskarna jämförde en grupp möss som föddes fyra gånger med en andra grupp möss som bara föddes en gång, några av dessa i samma ålder som den första gruppen hade sin fjärde kull och några i en yngre ålder.

Forskarna vägde dessa djur och bedömde storleken på deras fettavlagringar. De utförde också glukostolerans tester i alla möss och uppmätta biokemiska markörer av inflammation. Dessutom utförde forskarna liknande test i manliga avkommor av primiparösa och multiparösa möss och uppmätt vikt, fettavlagringar och glukostolerans. De mättes också uttrycksnivåerna av olika gener som är inblandade i lagring jämfört med användning av fett.

Den första delen av studien visade att födelse flera gånger var en signifikant bidragsgivare till fetma oavsett ålder, med möss som föddes flera gånger upp till 45 procent tyngre än de som hade en enda kull i samma ålder som de första djuren hade sin fjärde. De multiparösa djuren hade fettavlagringar flera gånger större än de i typiskt sammankopplade primiparösa möss, liksom betydligt större glukosspikar efter måltider, ett varningsskylt för diabetes. Multiparösa mammor visade också förhöjda markörer för inflammation i många kroppsvävnader, ett tillstånd som var kopplat till hjärtsjukdomar, diabetes, cancer och en mängd andra sjukdomar, jämfört med primiparösa möss och åldersmatchade kvinnor matade en hög fet diet.

Den andra delen av studien avslöjade att manliga avkommor från multiparösa möss vägrade så mycket som 40 procent mer än den manliga avkomman hos primiparösa möss, trots att de inte äter mer mat. Intressant blev skillnaderna tydliga när avkomman var äldre, vilket tyder på att överskottsenergin lagrades som fett först efter att tillväxttakten avtog. När forskarna undersökte gener som ansvarar för lagring jämfört med att använda fett, föreföll avkommorna hos multiparösa djur att använda mindre fett jämfört med de av primiparösa djuren.

Betydelsen, konsekvenserna av resultaten

Dessa fynd bekräftar att hos möss, som hos människor, som föder upp flera gånger, oavsett ålder, kan det leda till signifikant viktökning och inflammation. Resultaten stöder också teorin om att flera graviditeter inducerar metabola stress på kvinnor som har ärftliga konsekvenser och kan vara en del av en fetma cykel mellan mödrar och avkommor.

Studien genomfördes av Sandra R. Rebholz, Thomas Jones, Katie T. Burke, Anja Jaeschke, Patrick Tso, David A. D ‘Alessio och Laura A. Woollett, hela University of Cincinnati College of Medicine.
viktminskning tips Flera födslar leder till viktökning och andra problem för musmor och manliga avkommor