mat för att gå ner i vikt Flera potentiella orsaker till hundens näsa tillstånd

viktminskning lchf Flera potentiella orsaker till hundens näsa tillstånd

Kära Dr Thompson: Min hund har utvecklat en crusty scab på nosens bro. Det kommer ibland att blöda och verkar bli värre. Är det något att oroa sig för eller är det bara lite hudirritation?

ANSWER: Det du beskriver kan vara ett par villkor och din veterinär behöver utvärdera din hund. Det vanligaste tillståndet är en autoimmun hudsjukdom som kallas discoid lupus erythematos eller DLE. Detta har en genetisk predisposition i häckande raser och kallas ibland Collie Nose. Ultraviolett strålning från solen orsakar förändring i hudcellerna, och inflammation utvecklas vid korsningen av nosens bro och näsan i fuktig vävnad. Ett tidigt tecken är förlusten av kullersten utseende av näsan. Det utvecklas till korst och scabs som sällan kan vara svåra.

För milda förhållanden kommer aktuell solskyddsmedel att förhindra ytterligare skador och en mängd olika aktuella krämer har visat sig hjälpa. Några av de nyare eksemkrämerna som Elidel eller Protopic har visat sig vara till stor hjälp vid hanteringen av sjukdomen. Ett vanligt oralt antibiotikum (tetracyklin) och niacinamid (vitamin B 3) används ofta samtidigt för många milda autoimmuna hudsjukdomar. Det kan ta veckor av behandling för att se förbättringar och total upplösning är ovanlig, men de flesta milt till måttliga fall kan hanteras väl.

Allvarligt drabbade hundar behöver höga doser av orala kortisoner för att undertrycka immunsystemet. Andra immunundertryckande läkemedel har använts med varierande framgång. Frekvent övervakning av biverkningar behövs med något immunundertryckande läkemedel, och du kommer att behöva frekvent uppföljning för att utvärdera behandlingen. Andra hudsjukdomar kan härma detta tillstånd,
mat för att gå ner i vikt Flera potentiella orsaker till hundens näsa tillstånd
så din veterinär kan föreslå en biopsi eller ytterligare test för att fullt ut utvärdera vad som händer.

Kära Dr Thompson: Min katt blir alltmer som han åldras. Vad anses vara snyggt och vad är fet? Hur kan jag få honom att gå ner i vikt?

SVAR: Fetma är ett allvarligt problem hos många medelålders och äldre katter. Vissa uppskattningar tyder på att 80 procent av husdjur är överviktiga. Katter kan utveckla kardiovaskulär sjukdom, diabetes och gemensamma problem från okontrollerad viktökning. Din veterinär hjälper dig att utvärdera din katt s viktökning vid sin årliga check up (han får en årlig check up, eller hur?).

Många katter leder ett stillasittande liv och deras miljöer saknar tillräcklig anrikning, vilket leder till viktökning. För vissa katter är den enda intressanta delen av dagen resan till matskålen. Du kan utveckla en plan som hjälper till att öka kaloriförbränningen och minska matintaget med din veterinär för att hjälpa din katt till sin idealvikt. Viktminskning hos fetma katter kan vara svårt. En livshotande leversjukdom kan utvecklas om din katt förlorar alltför snabbt,
mat för att gå ner i vikt Flera potentiella orsaker till hundens näsa tillstånd
så kontakta alltid din veterinär innan du börjar ett viktminskningsprogram.