gå ner i vikt styrketräning fjädrande traditionellt ris redo för comeback i

normalt kaloriintag fjädrande traditionellt ris redo för comeback i

COLOMBO, Sri Lanka (Thomson Reuters Foundation) Ankumbura, en avlägsen by i Sri Lanka Centralprovinsen, har en unik funktion: Den har motstått massförskjutningen till hybridrisorter som har svep Sri Lanka de senaste sex decennierna.

Sri Lanka första hybrid ris sorten presenterades ca 60 år tillbaka. Det var en förälskelse av förändring och sedan dess har över sex dussin nya ris sorter släppts.

I dag dominerar cirka 15 hybridvarianter Sri Lanka stapelfiskskörd, som förväntas nå över 4,5 miljoner ton i år, säger riseksperter. Dessa sorter står för över 70 procent av skörden och värderas på grund av sin höga produktion och snabb tillväxt, med de mest populära sorterna som förfaller på mindre än tre och en halv månad.

Men traditionella risvarianter som de som odlas i Ankumbura kan vara redo för en återkomma inför växande klimatförändringstryck. Experter säger att de flesta är mycket mer motståndskraftiga mot Sri Lanka och ökar extremt väder och kan erbjuda högre inkomster till odlare och hälsofördelar för dem som äter dem.

är extremt starka och kan tåla torka och översvämning mycket bättre än de populära sorterna, säger Chatura Rodrigo, en forskningsekonom på Colombo-baserade institutet för politiska studier.

Strax efter att ha blivit självständigt från kolonialregeringen år 1948 satte Sri Lanka sig på att förbättra risproduktionen, särskilt genom att införa nya sorter som kunde producera ett högt utbyte under en kort växtsäsong.

Som bönder tog upp de nya sorterna, led gamla traditionella sorter. År 2009 stod de för mindre än 1 procent av den totala risproduktionen i Sri Lanka.

Men i Ankumbura har de överlevt. Manjula Wijesinghe, en jordbruksinstruktör med det statliga driftverket Agriculture Service Center, sade att det fanns omkring 100 bönder som fortsätter att odla traditionella sorter.

är en mycket traditionell by, och det mesta av produktionen är för odlarens konsumtion, sade Wijesinghe. Nyligen har lokala bönder emellertid kunnat göra inbroar i större marknader, eftersom traditionella risvaror erkänns för deras hälsofördelar, inklusive lågt sockerhalt, som kan vädja till diabetiker och de som vill gå ner i vikt.

är en efterfrågan på traditionella sorter som ett mycket mer hälsosamt val. Det växer långsamt, sade Wijesinghe.

Men förmågan hos traditionella risvarianter att motstå väderytter kan vara deras största attraktion.

I en nyligen publicerad forskningsartikel med titeln Användning av traditionell paddlingodling som medel för klimatförändring i Sri Lanka förklarade Rodrigo att de traditionella sorterna kunde hållas i plantskolor i så länge som tre månader medan hybriderna inte varar längre än fyra veckor .

ett fall av torka, kraftigt nederbörd eller översvämningar kan de traditionella sorterna överleva i plantskolan tills fältförhållandena är gynnsamma för plantering, förklarade Rodrigo.

Forskaren sa att de traditionella sorterna är högre och har en starkare stam, vilket gör att de kan tåla regn, vind och tung förångning. Efter att ha utvecklats i Sri Lanka, är de också särskilt lämpade för regionen, sa han.

är sorter som odlades i Sri Lanka i århundraden innan de ersattes ganska snabbt under de senaste sextio åren, sade han.

Rodrigo sade att plantering av traditionella ris sorter bör främjas, med tanke på sårbarheten i landet vital risodling till extrema väder händelser. Under de senaste tre åren har risskörden fluktuerat, ibland vildt, efter kraftiga regn och torka förstörda grödor.

Nimal Dissanayake, chefen för Rice Research Institute, kom överens om att traditionella sorter skulle kunna klara grovt väder bättre än hybriderna, men sade att ombyggnaden av deras popularitet skulle vara en hård uppgift.

skulle behöva utveckla en smak för de traditionella sorterna, sade Dissanayake och noterade att 90 procent av paddy mark i Sri Lanka idag planteras med populära hybridvarianter som mognar snabbt och smakar sötare än traditionella sorter.

Dissanayake påpekade också att paddyodling har blivit starkt beroende av gödselmedel och skadedjursbekämpning för att maximera avkastningen, och traditionella sorter odlades normalt utan gödselmedel eller bekämpningsmedel innan de föll ur favör.

Han sade att de bästa ställena att återfå växande av traditionella sorter skulle vara i särskilt våta zoner som står för cirka 20 procent av den nationella produktionen.

På grund av dålig markkvalitet är utbytena i våta zoner låga och traditionella sorter kan göra inroads i regionen eftersom de kan säljas till ett högre pris, vilket ger bönderna större vinst, sa han.
gå ner i vikt styrketräning fjädrande traditionellt ris redo för comeback i