gå ner i vikt crosstrainer Flickor födda före 2005 lagändring har nu lika rätt till egendom

bästa dieten för att gå ner i vikt Flickor födda före 2005 lagändring har nu lika rätt till egendom

Ändringen av Hindu Succession Act som ger döttrar lika rätt till förfaderlig egendom är tillämplig även för flickor som föddes innan lagen ändrades 2005, har Bombay High Court sagt.

‘6 § Hindu Succession Act, 1956, ändrad genom ändringslagen från 2005, är retroaktiv (med verkan från ett tidigare datum) i drift’, en fullständig bänk som anges på torsdagen. ‘Med andra ord, bestämmelserna i det ändrade avsnittet 6 (3) inte och kan inte påverka eller begränsa eller begränsa dödsrätten födda före den 9 september 2005’, sa domarna.

ÄndringenThe Hindu Succession Act, 1956, gav ursprungligen döttrar lika rättigheter till förfaderlig egendom.

En avdelningsbänk hade visat att ändringen gällde döttrar födda den 9 september 2005. När det gäller döttrar som föddes före den 9 september 2005 höll domarna att de skulle få rättigheter i fastigheten vid sin faders coparceners död (chef för en gemensam familj) den 9 september 2005 eller senare.

Meningsskiljaktighet Men en enda domare instämde i divisionens uppfattning och uppgav att ändringen var retroaktiv i drift, att den var tillämplig från den 17 juni 1956,
gå ner i vikt crosstrainer Flickor födda före 2005 lagändring har nu lika rätt till egendom
den dag då Hindu Succession Act trädde i kraft. Den skulle gälla alla döttrar av en coparcener som är födda antingen före eller efter den 9 september 2005 samt döttrar födda före eller efter 17 juni 1956.

Enligt den enskilde domaren blir en dotter vid födseln en coparcener i en hinduisk coparcenary i sin egen rätt på samma sätt som en son som har samma rättigheter i coparcenary egenskapen som hon skulle ha haft om hon hade varit en son, och omfattas av liknande skulder.

Uday Warunjikar, rådgivare för en av framställarna, hävdade att ändringen trädde i kraft för att undanröja ojämlikheten mellan arvtagarna. ‘Ändringen ger rätt till dottern oavsett födelsedatum’, hävdade Warunjikar.

Seniorrådgivare Anil Anturkar och Girish Godbole hävdade också att ändringen var retroaktiv i naturen.

Rådgivning för respondenterna hävdade dock att avsnitt 6 borde läsas prospektivt och det gäller endast döttrar som föddes den 9 september 2005 eller senare.

Bänkens sista ord Hela bänken var inte överens med detta och uppgav att döttrarna skulle ha lika stor andel i förfaderens egendom, oavsett födelsedatum.

‘Den ändrade sektionen 6 gäller för döttrar födda före 17 juni 1956 eller därefter (mellan 17 juni 1956 och 8 september 2005), förutsatt att de lever på 9 september 2005, det är den dag då ändringslagen 2005 trädde i kraft, ‘domarna observerade i sin ordning, rinnande i 72 sidor.

Innan uppgörelsen av Hindu Succession Act 1956 var hinduerna täckta av shastric och sedvanliga lagar som varierade från region till region.

Under den hinduistiska lagen Mitakshara-skolan hade en kvinna i en gemensam hinduistisk familj rätten att upprätthålla, men inte att vara en arv av egendom.

Om en skiljevägg ägde rum i egendomsföreningen (gemensam familj) var alltså manlig samarbetsgivare berättigad till en andel. Men en dotter fick inte en andel. Dottern skulle bara få en andel som en av arvingarna vid coparcens död.
gå ner i vikt crosstrainer Flickor födda före 2005 lagändring har nu lika rätt till egendom