vad ska man göra för att gå ner i vikt behandling viktig för hälsan hos mamma och barn

hur ska man träna för att gå ner i vikt behandling viktig för hälsan hos mamma och barn

När Sarah Ricca lärde sig att hon hade gestationsdiabetes förra året under sin andra graviditet blev hon överraskad. Men hon förstår också varför det hände. Med hennes första graviditet var resultaten av hennes blodsockerundersökning precis vid gränsen. Hennes läkare tyckte inte att behandlingen var nödvändig. Tre år senare var screeningtestet med dotter Abigail inte tvetydigt. ‘Den här gången misslyckades jag oerhört’, sa Ricca, en 33 år gammal arbetskraft och leveranskirurgisk teknik vid Morton Plant Hospital i Clearwater . ‘Jag trodde att det skulle vara detsamma som med min son.’

Uppskattad 6 till 10 procent av gravida kvinnor utvecklar graviditetsdiabetes, vanligtvis under andra halvåret, men det kan förekomma tidigare. Läkare är inte exakta varför det händer.

Insulin görs av kroppen för att flytta socker eller glukos (tillverkad av maten vi äter) ur blodbanan och in i våra celler, där den används för energi. Under graviditeten sker en förändring som ökar moderns blodsocker så att fler näringsämnen kommer till barnet. Mammas kropp gör mer insulin för att normalisera blodsockernivån. Men i ett litet antal kvinnor är det inte tillräckligt med insulin för att hålla blodsockret i det normala intervallet, så de utvecklar graviditetsdiabetes. Med tiden kan moderns blodsocker stiga över tiden till farliga nivåer som kan vara skadlig för utvecklingsbarnet.

Men graviditetsdiabetes ger vanligtvis inga märkbara symtom, så det tar ett test att dricka en söt lösning som efter en tid följs av ett bloddrag för att upptäcka tillståndet. De flesta kvinnor har screening gjort mellan 24 och 28 veckor av graviditet som en rutinmässig del av sin prenatal vård. Men om kvinnan har andra riskfaktorer kan hon screenas tidigare. Det var det som hände med Ricca. Eftersom hon hade gränsöverskridande screeningresultat med sin första graviditet, var i hennes 30-årsåldern för denna graviditet och har en förälder som har diabetes, beställde hennes läkare screeningen tidigare i hennes tredje månad av graviditet.

Att få behandling, om nödvändigt, är viktig. ‘Det finns risker för barnet före och efter födseln och riskerar att mamma kan ha typ 2-diabetes senare i livet om graviditetsdiabetes inte behandlas’, säger Dr. Judette Louis, chef för maternell fostrets medicin hos USF Health. Bland komplikationerna är förtidig födsel och möjligheten att ha en C-delleverans. ‘Barnet kan också växa för stort, vilket gör leveransen mycket svårare, barnet är mer sannolikt att få andningssvårigheter efter födseln och är mer benägna att utveckla diabetes och fetma i barndomen’, sade Louis.

I många fall kan svangerskapssymptom hanteras genom att kontrollera ditt blodsocker under hela dagen och göra vissa kostförändringar för att kontrollera kolhydrater. Patienter skickas vanligtvis till en klass eller sessioner med en registrerad dietist som specialiserar sig på diabeteshantering för att lära sig hur och vad man ska äta för att hålla sitt blodsocker inom tillåtna gränser. Det innebär vanligtvis att kombinera kolhydrater med ett protein, som ost och kex, och äter även kolhydrater i mindre mängder under hela dagen. ‘Vi rekommenderar att du äter tre små måltider och tre små mellanmål mellan måltiderna, för att fördela kolhydrater under hela dagen’, säger Grace Lau, en registrerad dietist och certifierad diabetespediatör på St. Josephs sjukhus s Diabetes Self Management Center i Tampa. ‘Du kan inte spara alla dina kolhydrater för en dag eller en vecka och få dem alla på en gång. Nej.’

Lau sa att många kvinnor kommer till sina klasser och tror att de måste undvika alla kolhydrater och stärkelser som bröd, ris och potatis för att kontrollera blodsockret. Men det är ett missförstånd som troligen härrör från låga carbdieter som vanligtvis används för viktminskning. ‘Att skära ut alla kolhydrater är inte en bra idé när du är gravid. De tillåter fostretillväxt och hjärnutveckling, säger Lau. ‘Patienterna behöver veta hur många gram kolhydrater de ska ha, vanligtvis inte mindre än 175 till 180 gram per dag och sprida ut det under dagen. Begränsa kolhydrater och kalorier för mycket och barnet har inte tillräckligt med näring. ‘

Övning rekommenderas också för att hålla blodsockret under kontroll. Det behöver inte vara ansträngande fysisk aktivitet. Tjugo till 30 minuters promenad eller simning eller någon fysisk aktivitet som din läkare godkänner,
vad ska man göra för att gå ner i vikt behandling viktig för hälsan hos mamma och barn
särskilt efter måltider, hjälper till att sänka blodsockret.

Ricca, vars man arbetar i säkerhet vid Tampa Bay Times, följde kosten och kontrollerade sitt blodsocker första på morgonen och inom två timmar efter att ha ätit varje dag i en månad. ‘Det var mycket utmanande för att du ganska mycket måste göra alla dina måltider hemma och, på kvällar, var jag tvungen att räkna ut när jag skulle äta alla dessa måltider och snacks, men det gjorde jag troget, det var bara inte tillräckligt’ hon sa att hon behöll sitt blodsocker inom rekommenderade gränser. Så, för de återstående fem månaderna av graviditeten, lade doktorn henne på en daglig oral medicin som hjälper till att kontrollera blodsockret. Vissa kvinnor kan behöva insulin för att kontrollera sitt blodsocker.

När Abigail föddes den 8 februari, testades hennes blodsocker direkt, något som inte sker rutinmässigt med nyfödda, men är om mamma har graviditetsdiabetes. Det var lågt, så Abigail matades direkt och fick extra donormjölk, vilket hjälper när mamma inte producerar tillräckligt med bröstmjölk själv. Inom 24 timmar var Abigails blodsocker inom normala gränser. Den nyfödda kunde stanna kvar i hennes mors sjukhusrum och gick hem med mamma två dagar senare. Idag är Abigail en hälsosam, glad 7 månader gammal.

I de flesta kvinnor går diabetes tillbaka inom några månader efter leveransen. För ca 10-15 procent kommer det dock att förbli ett livslångt tillstånd. ‘I dessa patienter var många av dem fortfarande utsatta för diabetes och graviditeten utlöste det bara.

Några av dem hade förmodligen diabetes innan de blev gravida och visste inte det, de var bara inte diagnostiserade än, sade Louis. Det var därför testen av alla mödrar som hade gravid diabetes rekommenderas ungefär sex till tolv veckor efter att de föddes. Men Louis sa att endast cirka 30 procent av kvinnorna följer igenom och testas. Enligt American College of Obstetricians and Gynecologists , alla kvinnor som drabbats av diabetes och deras barn anses ha hög risk att utveckla diabetes senare i livet. ‘Den goda nyheten är att amning hjälper dig att förlora graviditeten och minskar risken för mamma (typ) för typ 2-diabetes senare, så att det är något bra du kan göra för barnet och för din egen hälsa ‘, tillägger Louis.

ArticlesWebber valdes Santa Fe borgmästare i fyra runda rankade val valSanta Fe visar sig i stadens första rankade val valResultat försenade timmar i stadens första rankade val valIn suit, anklagar den tidigare anställningen filmförbundets tjänsteman för sexuella trakasserierTrujillo s hemstad meddelande faller kort med väljareMayors första jobb borde skickas till staden clerkFour kvinnor kommer att tjäna på stadsrådet; Lindell re valdes för att vara förenad med nykomlingar Romero Wirth, Vigil CopplerEspaola, Pecos utvalda nya borgmästare Nyckeln till Webbers vinst: Noble väljareCouples 4 miljoner dollar donation till Railyard museumsprojektet landar dem namnge rättigheter
vad ska man göra för att gå ner i vikt behandling viktig för hälsan hos mamma och barn