gå snabbt ner i vikt Behandlar fetma som en sjukdomshjälp

dietmat recept Behandlar fetma som en sjukdomshjälp

‘De få patienter som klarar av att gå ner i vikt och hålla bort det uppnår någonting verkligen märkvärdigt. Men från folkhälsosynpunkt är behandlingen av fetma ett misslyckande’, skriver Dr.

I argument som dessa, som spelas ut i den officiella tidningen för College of Family Physicians of Canada, diskuterar läkare om det är meningslöst att försöka behandla fetma.

‘De få patienter som klarar av att gå ner i vikt och hålla bort den uppnår någonting verkligen märkvärdigt. Men från folkhälsoproblem är behandling av fetma ett misslyckande’, skriver Dr. Jana Havrankova, Clinique familiale Saint Lambert i Quebec, i den nuvarande utgåvan av kanadensisk familjemedicinare.

En viktminskning drog efter en annan har dras av marknaden över allvarliga skador och de långsiktiga effekterna av befintliga behandlingar förblir kontroversiella, tillägger vetenskaplig redaktör Dr. Roger Ladouceur i en medföljande redaktionell.

‘Varför då berättar vi för våra patienter att gå ner i vikt?’ han frågar.

‘Varför upprepar vi,’ Du borde gå ner i vikt ‘? Vad är det med det? Något sadistiskt tycker du inte? Gör vi detta som ett sätt att flytta skulden och överföra ansvaret för det terapeutiska misslyckandet? ‘

Uttalandena, observatörer säger, återspeglar ett anmärkningsvärt och eventuellt betydande skifte från den rådande medicinska dogmen att alla som är överviktiga behöver gå ner i vikt.

Ingen hävdar att fetma är ofarlig. Havrankova säger att bevisen på fetma s hälsoskadliga effekter är ‘obeveklig’ och kostnaderna för samhället och individer ‘astronomiska.’

Men ‘det finns väldigt lite bevis på att behandlingen av fetma fungerar’, sade Havrankova. Av de gjorda studierna är de flesta av medioker kvalitet och för den lilla andelen patienter som lyckas är viktminskningen blygsam och återvinns gradvis över tiden.

‘För varje person som vill gå ner i vikt, håller jag hopp,’ stressade Havrankova.

Men förebyggande, som börjar i början av barndomen, ‘erbjuder det bästa hoppet i kampen mot fetma’, sa hon.

I hans redaktionella ‘Ska vi sluta berätta för fetma patienter att gå ner i vikt?’ Ladouceur säger att de genetiska, miljömässiga och samhällsfaktorerna som är kopplade till fetma är ‘djupt rotade’ inom oss. ‘Det är väldigt svårt för oss att förändras.’

Med tanke på det frågar han, ‘Skulle vi inte stoppa denna uppmärksamhet mot vår patients vikt’ och helt enkelt uppmuntra hälsosamma livsstilsvanor, inklusive en balanserad kost och motion ‘, även om det bara går’?

Debatten återspeglar en ‘tydlig avgång’ från det meddelande som patienterna normalt hör, säger Dr. Arya Sharma, professor i medicin och stol i fetmaforskning och ledning vid University of Alberta och vetenskaplig chef för det kanadensiska fetma nätverket.

‘Det går vidare till en punkt där vi blir mycket mer realistiska och säger att folk ska gå ner i vikt och lämna dem ganska mycket upp till sina egna resurser är inte vägen att gå, säger han.’ Vi måste vara mycket mer reflekterande : För vem är det verkligen sannolikt att vara en fördel? ‘

Sharmas grupp säger att varje diskussion om vikt måste börja med att doktorn först frågar patientens tillstånd. Det är en av hörnstenarna i en ny färdplan för läkare nätverket lanserar tisdag. Kallas ‘5 A’ s av fetmahantering ‘fråga, bedöma, råda, hålla med, hjälpa kontrolllistan är utformad för att hjälpa läkare och annan hälsovård Arbetstagarna bryter ämnet på ett känsligt och icke-dömande sätt.

Idag i Kanada är övervikt och fetma den nya normen. Det finns mer överviktiga kanadensare än det finns ‘normal’ vikt.

För närvarande är 59 procent av de vuxna canadierna antingen överviktiga eller överviktiga. Om inte trender förändras, kommer 2026 att nå 70 procent, enligt beräkningar som presenterades i mars vid ett federalt toppmötet i frågan.

Vid en viss tid försöker 36 procent av befolkningen gå ner i vikt.

Men enligt en granskningsartikel publicerad i samma utgåva av tidningen har personer i det ‘höga normala’ eller överviktiga området den lägsta mortaliteten eller risken för att dö. i Vancouver och en pensionär familje läkare.

Människor vars vikt är stabil på vilken nivå som helst under vuxenliv tenderar också att ha en lägre risk att dö, sa han.

Han varnar för att de flesta studierna är observativa meningsforskare följde helt enkelt stora populationer över tiden och tittade på vem som fick vikt, gått i vikt eller stannade samma sak. De visar inte orsak och effekt.

Men det finns bevis på att en betydande andel överviktiga människor är metaboliskt hälsosamma och att riskerna i samband med fetma kräver en mer sofistikerad strategi.

‘Vi verkar inte behöva slå oss över att vara överviktiga när det gäller vår hälsa om vi inte har ett hälsoproblem, som diabetes eller hjärtsjukdomar, säger Bosomworth. Bland de överviktiga menas de som har ett kroppsmassindex 30 eller mer cirka 80 procent har ett viktproblematiskt hälsoproblem. I sådana fall har du ett argument att kanske viktminskning, om du någonsin skulle kunna uppnå det, kan vara bra, sa Bosomworth.

‘Men det är också argumentet varför du syftar till viktminskning, eftersom ingen lyckas i alla fall? Vad som är viktigt är fysisk och metabolisk träning och det kan hända utan viktminskning.

‘Kanske borde vi ge dem en stegmätare och säga,’ Varför ökar du inte antalet steg med 2000 över de närmaste två veckorna varje dag, ta tillbaka det och visa mig vad du har gjort ‘och inte oroa dig för vikten.’
gå snabbt ner i vikt Behandlar fetma som en sjukdomshjälp