mat för viktnedgång Debatten rasar över att använda läskskatt för att betala för hälsoreformen

gå ner i vikt matschema Debatten rasar över att använda läskskatt för att betala för hälsoreformen

WASHINGTON Om du är förvirrad av hälsovårdsdebatten är här en anledning: De flesta av siffrorna är enorma och svåra att förstå. För det första är det billigaste förslaget 829 miljarder dollar (det är nio nollor) över 10 år. En annan plan skulle kosta 1,7 miljarder dollar (det är 11 nollor) under ett decennium. Lagstiftare talar om att minska Medicare utgifter med 500 miljarder dollar (ytterligare 11 nollor) för att hjälpa till att täcka 47 miljoner (sex nollor) människor som för närvarande inte har täckning.

Så det kan överraska dig att en av de mer intensiva och ihärdiga striderna innefattar den första summen av. ett . singel. penny.

Kongressen har visat lite aptit att bedöma skatten, men problemet hålls kvar av två starka styrkor. En är behovet av att hitta dollar för att bidra till att döma dyra vårdreformer. Den andra är en önskan att slå övervikt mer aggressivt.

Och det har fört dryckebranschen och dess allierade i full kraft mot vad de ser som en storebrorkongress som beskattar de enkla nöjen hos amerikanska familjer.

Skatteidean har berört högljudda och diskreta diskussioner om vetenskapen, såsom argument om orsakerna till USAs fetmaepidemi och sociala frågor, till exempel om det är rättvist att de fattiga skulle betala en oproportionerlig andel av läskskatt.

Det är mycket ljud för en idé som inte är faktiskt i en proposition.

En koalition som inbegriper American Public Health Association, Consumer Union och University of California i Berkley skrev till sena Max Baucus, D Mont., I juni när han skrev senatens primära hälsovårdsräkning.

‘En läskedisk skatt skulle inte bara hjälpa till att finansiera viktiga reformer och förebyggande insatser för hälso- och sjukvården’, säger brevet, ‘men också förbättra folkhälsan genom att minska fetma.’

I september redigerade New England Journal of Medicine till förmån för en öre en ounce skatt. Redaktörerna sa att sockerdryckerna ‘driver fetmaepidemin’ och slog fast att skatter på dem ska bli ‘rutinmässiga’, precis som tobaksskatter har, eftersom de både ökar intäkterna och ‘ger en folkhälsovinst.’

Baucus levererade inte, med hjälp av andra mekanismer istället för att betala för sin 829 miljarder dollar lagstiftning.

Men som hälsovårdsräkningar går närmare slutgiltigt övervägande i månaden i kammaren och senaten, lurar ‘läskskatten’.

‘Jag tror inte att det alls är avgjort’, säger senare Ron Wyden, D Ore., Som som ledande medlem av finansutskottet har en hand i att forma kammarens hälsovårdsräkning.

Ändå, Wyden och lagstiftare som Rep. Earl Blumenauer, som inte är blygna om att använda statliga verktyg för att tvinga en större samhällsförändring, stödjer inte en direkt skatt på hög socker sodavatten och juice.

Wyden säger att en bättre strategi använder en ‘morot’.

Han skulle belöna Medicare mottagare, till exempel med lägre premier och co betalar om de går ner i vikt och sänker deras kolesterol. Wyden tror att landet redan spenderar tillräckligt på vården. Pengarna spenderas inte klokt eller på rätt ställen.

‘Innan du börjar beskatta Joe Six Pack och hans öl och Joe Jr. på sin läskpop, borde du gå ut och spendera pengarna mer effektivt’, sa han.

Blumenauer har en liknande åsikt och säger att en skatt på en ‘smal, specifik bransch’ inte är det bästa sättet att betala för förändringar som förändrar vanor djupt inbäddade i samhället. Det kräver ‘en stabil och förutsägbar inkomstström’.

‘Om du vill betala för sjukvårdsreformen, säger Blumenauer, som sitter i kammarkommittén som skriver skattelagstiftningen,’ det är rättvist att få alla amerikaner att betala en liten summa. ‘Samtidigt är en befolkning som konsumerar för mycket socker och fett är ett problem, säger han. Men snarare än att fokusera på läsk eller pommes frites eller andra mål skulle Blumenauer attackera problemet i större skala.

‘Varför inte avsluta subventioner på majs?’ han frågar.

Majs är den viktigaste ingrediensen i majssirap med hög fruktos, vilket ger sockerdrycker sin sötma och bidrar också direkt till de växande midjelinjerna i miljoner. Federal bidrag till majsodlare varierar beroende på marknadspris och andra faktorer, men enligt gällande lag garanteras producenterna totalt minst 2 miljarder dollar om året.

Med så mycket federalt stöd är majspriserna konstant låga, vilket innebär att kostnaden för en 2-liters flaska Coke är billig också. Hälso- och sjukvårdspersonal säger att det är en stor orsak till fetma.

Även om orsakerna diskuteras varmt är det ingen debatt att fetma är ett stort problem. Nationellt kostar fetma 147 miljarder dollar per år, enligt Centers for Disease Control and Prevention. Varje stat påverkas. I Oregon, samma studie säger 24,2 procent av den vuxna befolkningen anses vara fet.

‘Eftersom läskedrycker har varit en stor bidragsyter till fetma de senaste decennierna, och eftersom fetma är en viktig orsak till diabetes, högt blodtryck, stroke, hjärtattacker och cancer, bör kongressen införa en ny punktskatt på icke-läskedrycker, inklusive både kolsyrade och icke-kolsyrade drycker ‘, berättade Michael F. Jacobson, president för Centrum för vetenskap i allmänhetens intresse, senatets finansutskott.

‘Varje öre skatt per burkar skulle sänka läskedrycket med cirka 1 procent,’ sa han och samlade in pengar för att underteckna bredare hälsovårdsåtgärder och program för att bekämpa fetma.

En öre per ounce skatt skulle öka 16 miljarder dollar under det första året, med så mycket som 199 miljoner dollar upp i Oregon.

Dryckesindustrin och dess företagsförbund hatar idén och är på hög uppmärksamhet för att bekämpa eventuella tilläggsavgifter. Oregon Beverage Recycling Cooperative, Associated Oregon Industries och Oregon Soft Drink Association är en del av en stor koalition som leddes av läskedrycker och återförsäljare för att bekämpa vilken skatt som helst. Koalitionen har kört tv-annonser som visar att genomsnittliga amerikanska familjer kämpar med sina livsmedelsräkningar bara för att möta ytterligare skatter.

Kevin Keane, vice vd för läskedrycksindustrins kraftfulla handelsgrupp, American Beverage Association, insisterar både vetenskapen och uppmaningarna till en skatt är missgynnade.
mat för viktnedgång Debatten rasar över att använda läskskatt för att betala för hälsoreformen