gå ner i vikt kost De hårda fakta om livsmedelstillsatser

hur går jag ner i vikt De hårda fakta om livsmedelstillsatser

av Bianca Nogrady

Mest mat som kommer i ett paket eller en behållare innehåller åtminstone vissa livsmedelstillsatser. Men vad är dessa lilla tre siffror och är de verkligen en anledning till oro?

[Bildkälla: iStockPhotoIgorDutina]

Varför behöver vi dem? Hur säkra är de? Matadditivintoleranser Vilka tillsatser orsakar problem? Artificiell vs naturlig Mer information

Att läsa ingredienslistan på förpackad mat kan låta dig känna dig bambu. Speciellt när det gäller namn och antal livsmedelstillsatser, som ofta är helt oidentifierbara och oförutsägbara.

Men trots vår förvirring finns livsmedelsadditiverna i våra burkar med tomater, margarinebitar eller syltarmar av olika orsaker. De kan sluta att maten går av, förbättra dess smak eller utseende, eller håll ingredienserna från att skilja sig åt.

Några av funktionerna av livsmedelstillsatser inkluderar:

Lägger till eller återställer färg till livsmedel (konstgjorda färger har kodnummer på 100-talet) förhindrar mat från att gå ‘(konserveringsmedel har kodnummer på 200-talet) saktar eller förhindrar oxidativ försämring av livsmedel (antioxidanter har kodnummer på 300-talet) förbättrar smaken av mat (matförstärkare har kodnummer på 600-talet). ‘Konsumenterna förväntar sig att vissa typer av livsmedel ska vara vissa typer av färg, till exempel om det inte finns några färger vi ska äta tydlig margarin, säger Brent.

Han erkänner att många av oss inte är nöjda med mängden tillsatser i vår mat, men hävdar att de är en nödvändighet.

‘Det finns generellt oro över användningen av livsmedelstillsatser, att de inte är naturliga, varför har vi dem, att vi borde äta ekologisk mat utan kemikalier. Men faktum är att med mycket mat, särskilt på en stor kontinent som Australien där mat måste resa rättvis, behöver du konserveringsmedel. ‘Hur säkra är de? Matstandarder Australien och Nya Zeeland (FSANZ) följer noggrant användning av livsmedelstillsatser, som Brent säger genomgår omfattande säkerhetsbedömningar och är föremål för regelbunden granskning som liknar läkemedel och kemikalier.

‘Mängden data vi får för en livsmedelstillsats jämförs med mängden data som andra myndigheter, såsom kemikaliesäkerhetsbyrån eller läkemedelsmyndigheten får.’

Dessutom granskas livsmedelstillsatser av Världshälsoorganisationen, FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation och dess gemensamma expertkommitté för livsmedelstillsatser.

Dr Anne Swain,
gå ner i vikt kost De hårda fakta om livsmedelstillsatser
dietist från Royal Prince Alfred sjukhus allergi enhet, säger vanligen att livsmedelstillsatser är ett problem. Men de kan bli ett problem när de är överkonsumenterade, eller om någon med en känslighet för en viss tillsats förbrukar dem.

Mängden tillsatser livsmedelsproducenter kan lägga till livsmedel baseras på tester av vad som är rimligt och säkert, inte bara vid normala konsumtionsnivåer, utan också medger överkonsumtion.

‘Kan man överkonsumentera? Ja. Men i allmänhet tillåter de tillåtna nivåerna [att läggas till livsmedel].’ Intoleranser för livsmedelstillsatser Omkring 5 procent av befolkningen är känsliga för ett eller flera livsmedelstillsatser, säger Dr Rob Loblay, chef för allergienheten vid Sydneys Royal Prince Alfred Hospital.

‘För vissa människor är det ett mindre problem som bara stör dem om de har för mycket för mycket. För andra människor, som är mycket känsliga, kan det vara ett viktigt problem och om de råkar ha astma kan det vara ett allvarligt problem, säger Loblay.

Han påpekar intoleranser mot livsmedelstillsatser är inte matallergier. de tenderar inte att involvera immunsystemet och visar inte på allergitester. Också intoleranser är osannolikt att orsaka livshotande reaktioner som anafylaxi, även om de fortfarande kan göra dig väldigt sjuk.

Konserveringsmedel har förknippats med intoleranser, särskilt bland personer med astma. Sulfiter (inklusive natriumbisulfit (222), natriummetabisulfit (223) och kaliumbisulfit (228)) som finns i vin, öl och torkad frukt, är kända för att utlösa astmatiska episoder och orsaka migrän hos människor som är känsliga för dem. Natriumnitrat (251) och natriumnitrit (250), som används i bearbetade kött,
gå ner i vikt kost De hårda fakta om livsmedelstillsatser
har klassificerats som ‘förmodligen cancerframkallande för människor’ av Internationella byrån för cancerforskning (IARC).