gå ner 5 kilo snabbt Den avskyvärda tandvärk

gå ner i vikt frukost Den avskyvärda tandvärk

Jag kommer ihåg den första gången jag såg Röda Nosed Reindeer. Jag var fascinerad av rådjur som kunde flyga, den glänsande näsan, sångalverna och Santa, förstås.

Och jag var rädd för den avskyvärda snögubben. Det var trots allt den polära versionen av Bigfoot. Han var enorm. Han var genomsnittlig. Han var hemsk.

Eller var han bara missförstådd? När jag såg Rudolph i år såg det på mig att denna semesterklassikern i stället för en show om missfint ren, elvor och leksaker var en PSA för förbättrad tandhygien.

När allt var sagt och gjort, drabbades den avskyvärda snögubben verkligen bara av en tandvärk. Med utvinningen av några få drabbade eller infekterade tänder förändrades hela sin upplevelse till det bättre. Han var trevlig, vänlig och hjälpsam. Ingenting som hans grumpy själv att vi kom att veta och frukta.

Samma kan ibland sägas för våra husdjur (eller oss, för den delen). En infekterad tandrot kan utveckla en abscess. Detta kan vara extremt smärtsamt och få vårt husdjur att bli sjuk. Ibland kan de även svälla under en av sina ögon när det händer.

Katter kan och ofta utveckla FORL. Annars känd som Feline Oral Resorptive Lesions, är dessa erosioner genom tänderna emalj ganska vanliga. Om de underliggande nerverna och kärlvävnaden exponeras är FORLs utsökta smärtsamma.

Katter har varit kända för att sluta äta eller tugga bara på ena sidan av munnen i ett försök att undvika att använda de smärtsamma tänderna. Ibland går de ner i vikt. Och ibland förändras deras beteende som en följd av att de är irriterande eller medelvärda.

Mer än en gång har en klient kommenterat hur mycket trevligare deras husdjur (det här gäller särskilt för katter) var efter att tänderna rengjorts. Oftast är det här efter att en dålig tand togs bort. Klienten säger vanligtvis något i den utsträckning katten kommer omkring dem oftare, söker uppmärksamhet igen och hyser mindre ofta.

Februari är National Dental Health Month för husdjur. Jag tror att det också är National Dental Health Month for people. Många veterinärer erbjuder någon form av befordran om du har rengjort dina husdjurständer i februari månad. Det kan innebära speciella tandvårdssaker att gå hem efter ditt husdjursprocedur eller ekonomiska incitament.

Fråga din veterinär om hon eller han deltar. Då läppen för att se om ditt älskade husdjur måste ha sina tänder rengjorda. Du kanske inte ens behöver titta; lukten av ditt djurandedräkt kan berätta allt du behöver veta.

Folk ska ha sina tänder rengjorda av tandläkaren var sjätte månad. Husdjur behöver i genomsnitt sina tänder rengöras av veterinären varannan eller tre år.

Tänk på ditt husdjur andedräkt nästa gång han lickar ditt ansikte. Tänk sedan på alla andra saker han lickar (som sin egen bakre ände) eller de saker som han lägger i munnen (t.ex. kattkoppen från kullkassen eller mulchbädden framför ditt hus). Tror du att det kan vara värt att städa tänderna från tid till annan? Dr. Adam Ferguson är ägare till Baker Animal Hospital i Cridersville. PSA kan hänvisa till antingen Public Service Announcement eller Prostate Specific Antigen. I denna kolumn hänvisar PSA till den tidigare. På något sätt menar den här artikeln att det fanns ett dold prostata-screeningmeddelande i Red Nosed Reindeer. Det skulle vara konstigt. Men viktigt.

Dr. Adam Ferguson är ägare till Baker Animal Hospital i Cridersville. PSA kan hänvisa till antingen Public Service Announcement eller Prostate Specific Antigen. I denna kolumn hänvisar PSA till den tidigare. På något sätt menar den här artikeln att det fanns ett dold prostata-screeningmeddelande i Red Nosed Reindeer. Det skulle vara konstigt. Men viktigt.
gå ner 5 kilo snabbt Den avskyvärda tandvärk