gå ner i vikt promenader Det är inte för sent att älska ditt hjärta

gå ner i vikt löpning Det är inte för sent att älska ditt hjärta

Nash Mazza s arbetsdag var nästan klar när han började känna skarp smärta i hans vänstra arm och täthet och smärta i bröstet. Han bad sina medarbetare om hjälp. Den 26 februari förra året hade Mazza en hjärtattack. miljötjänster för Virginia Mason Memorial sjukhus, hade han inte långt att gå till behandling. Staffers kallade en Code Blue; Mazza kunde inte gå på den tiden, så de rullade honom i sin kontorsstol från sitt arbetsområde i källaren till hissen och vidare till akutavdelningen.

Lider av svåra kranskärlspärrblodningar, Mazza genomgick en kvintilbypass den 3 mars. Nästan ett år senare har han förlorat ca 70 pund och är en hälsosam 42-årig som går före varje arbetsdag med en timme kardio, huvud till gymmet efter arbetet och odlar noga friska menyer för varje måltid. Varje februari, som är American Heart Month, intensifieras trumbenet.

Dr Dave Krueger från Yakima Heart Center, Mazza s kardiolog, främjar genuint en hälsosam livsstil som det bästa sättet att avvärja livshotande hälsosjukdomar i hjärtat. Även de som har en familjehistoria av hjärtsjukdom kan hålla farliga förhållanden ifrån sig om de ‘var vaksam.

‘Du måste förändra ditt liv,’ sade Krueger. Det inkluderar träning han rekommenderar 45 minuter om dagen, varje dag hälsosam matvanor och inga dåliga influenser, vilket innebär att folk borde hänga runt andra hälsofokuserade människor. Och ingen rökning, förstås.

‘Om någon verkligen vill gå ner i vikt måste de förändra sitt liv. Det kräver en ambitiös livsförändring,’ sa han.

‘Vi tränar mindre än vi tror. Vi äter mer än vi tror.’

Hints av hjärtproblem var där. En ögonundersökning i hösten 2015 avslöjade några trauma i Mazza ögon, vilket tyder på att han måste besöka sin läkare.

‘Det var härdning av artärerna. Bakre delen av ditt öga har små artärer, du kan faktiskt se härdningen. Det är trauma, säger Krueger. ‘Det är en varning.’

Av de 1000 personer som plötsligt dör i Amerika av hjärt-kärlsjukdom varje dag, hade 50 procent varningsskyltar.

Mazza visste att han skulle gå till doktorn, men han var upptagen. Mazza, som flyttade från Kalifornien till Yakima County för två år sedan, övervakar en personal på ca 90. På hans långa arbetsdagar före sin hjärtattack förlitade han sig på snabbmat och cola mycket koks.

‘Jag var tvungen att få nya glasögon och hade inte en examen i flera år,’ sa Mazza. ‘Dina ögon berättar mycket om dig. Jag borde ha blivit själv kontrollerad. ‘

Han visste också att hans familjhistoria satte honom i fara för hjärt-kärlsjukdom. Hans mormor och två morbröder dog av hjärtattacker, och hans biologiska mor är diabetiker, sa Mazza.

Och vid 5 fot 8 tum lång och 280 pund var han överviktig. Ändå trodde Mazza inte att han var i fara för en hjärtattack.

‘På min ålder tycker du inte om det,’ sa han.

Dagen före hans hjärtattack vaknade Mazza upp med något som kände som halsbränna. Och han hade känt ‘konstig’ den dag det hände,
gå ner i vikt promenader Det är inte för sent att älska ditt hjärta
sa han. Timmar senare lärde Mazza att han skulle behöva genomgå hjärtkirurgi. Förfarandet, utfört av thorax och hjärtkirurg Dr. Baljit Sharma vid Yakima Regional Medical and Cardiac Center, tog cirka tre timmar.

Mazza återvände till jobbet i slutet av april. Hans bror Joe, som bor i närheten med sin familj, hjälpte mycket med sin återhämtning.

‘2016 var förmodligen mitt värsta år,’ sa Mazza. ‘Jag hade öppen hjärtkirurgi, jag diagnostiserades med diabetes och den 20 maj blev min dubbelsidig eld och jag förlorade nästan allting.’

Men han är levande, och tack vare stödjande familj, vänner och medarbetare, återhämtade sig Mazza bra. Och de senaste kontrollerna med sin läkare och kardiolog gav positiva rapporter.

‘Jag mår mycket bättre,’ sa han.

Sedan sin quintuple bypass upptäckte Mazza att han ärvt egenskaper för hjärtsjukdomar från sin familj. I ljuset av sådan kunskap kan vissa konstatera att någon ansträngning för att bekämpa den är hopplös, men det är inte fallet, betonade Krueger.

‘Du kan göra det. Du kan förändra ditt liv,’ sa han.

Det börjar med ett proaktivt tillvägagångssätt för ens familjehistoria.

‘En sak som jag rekommenderar när du är 20 år, känner dig verkligen bulletbeständig, men många människor dör plötsligt i slutet av 30-talet och början av 40-talet,’ sa han. ‘Kontrollera ditt blodtryck. Kolla kolesterolet. Fråga din läkare om baby aspirin; fråga din läkare om behandling. ‘

Krueger föreslår ‘The Biggest Loser’ TV-program och en bok, ‘Younger Next Year’, som en stor motivation för dem som vill få och hålla sig i form. I synnerhet bör de rikta in sig på extra vikt runt midjan, eftersom bukfett är svårt i hjärtat.

Att odla vänskap med friska människor kan göra skillnad. ‘Du påverkas väldigt mycket av människorna omkring dig’, sa Krueger. ‘Det hjälper verkligen om du hänger med friska människor.’

Att hålla sig till sin övningsplan är Mazzas största utmaning dessa dagar, sade han. I högskolan kämpade han, sprang och spelade fotboll, och på college arbetade som personlig tränare. Mazza trivs, men vinterväder har spelat kaos med hans träningsplan,
gå ner i vikt promenader Det är inte för sent att älska ditt hjärta
och han är ivrig efter att komma tillbaka på rätt spår.