gå ner i vikt frukost dingo saken

recept viktminskning dingo saken

DEN KORRUGERADE JÄRNEN SHARING SHED är allt som är kvar av de dagar då får betade de steniga slättarna i Mt Willoughby Station, norr om Coober Pedy, i South Australia.

De sista fåren fanns här för mer än 30 år sedan, och nötkreatur är nu kung på kanten av Great Victoria Desert. Men 84 år gammal Bill Lennons minne är länge. Han spenderade sin barndom som roaming i landet, herding med sina morföräldrar, mor och syskon.

‘Vi tända lite bränder på natten för att hålla jollarna borta,’ säger Antikarinya Aboriginal äldre. ‘Men de gamla dingjorna störde inte oss. Vi bor tillsammans; min mormor och farfar hade en dingo. På natten, om det fanns fara runt, skulle de varna oss och skydda oss. De är en av våra totems. När en aboriginal man går igenom lagen kan han bli en perentie man, en emu man, en känguru eller en hund man. De dingoesna kollar över hundens män och gör dem andligt starka. De gör sitt jobb de är en del av vår dröm. ‘

Det är en väldigt annorlunda berättelse utanför East Gippsland, Omeo, i norra östra Victoria. Vid sidan av vägen till Benambra droppar ett framträdande gummiträd med cirka 30 hundkroppar i olika sönderfall. Solblekta skelett, mattade skinn, tända tänder Många, som en av de nyaste troféerna, liknar de arketypiska dingo magera, gyllene djuren med breda huvuden. Andra är brindle, svarta och spotted mer som husdjur.

Att upprätthålla sin 321 km sträcka av dingo staketet i SA är en drömroll för Allan Walton. ‘Dingorna skulle spela heligt helvete söderut utan detta stängsel’, säger han. (Bild: Jason Edwards)

Till får- och boskapsproducenterna här finns ingen skillnad. Varje hund som utgör ett hot mot beståndet är skott på sikte. De flesta bönder lider kraftigt på hösten och våren med giftet 1080, men ändå drabbas de av förluster i lager. ‘I det här böljande landet kan en hund attackera får i nästa dal och du’ vet aldrig ‘, säger en grazier. En enda, ihärdig hund, eller värre, ett rovingpack, kan kosta en familj deras försörjning och sanity .

Innan vi installerade elektrisk fäktning och genomförde samordnade bete, förlorade Penny och Fraser Barry, av Bindi-stationen, strax söder om Omeo, 1500 får per år och lammning i några mobb var bara 10 procent. Gården som Pennys förfäder etablerade år 1850 blev belejrad. ‘Vi gick igenom 15 år av förluster; Vi kämpade för överlevnad, säger Fraser. ‘Jag spenderade 100 procent av min tid på hundar, hela natten försökte skjuta dem. Jag kunde inte sova, jag var fysiskt och känslomässigt utmattad. Det har beskrivits som en form av posttraumatisk stress. Vi kände oss värdelösa. ‘

På staketet

Några djur fördelar sig ganska som dingo. Älskade som en mystisk outback-ikon, eller avskyad som en mördande mördare beror det på vilken sida av staketet du sitter. I alla utom de mest avlägsna territorierna är dingo nu nära oskiljbar från vilda hundar eller hybrider av de två. I själva verket utgör korsavel förmodligen det största hotet mot den renrasiga dingo. I landhanteringsvillkor är det rådande tänkandet dock att dingo är en vildhund och att vissa vilda hundar är dingoes.

Lagstiftningen anser att dingo (Canis lupus dingo trodde vara nedstigande från domesticerade hundar i Asien) ett skadedjur på privat mark i varje fastlandet och territorium förutom NT. Tvärs över 60 procent av SA utanför hundstaket skyddas inte jungfrukter i nationalparker, men bete är begränsad för att säkerställa att den överlevs som en ‘djurart’. I Victoria är dingo listad som en hotad art och skyddad i nationalparker enligt Wildlife Act 1975, men är rättvist spel på privat mark eller inom en 3 km buffert med offentliga gränser för att skydda boskap. Samma regel gäller i NSW, Queensland, SA och WA, där markförvaltare är lagligt skyldiga att kasta dem.

‘Inte alla hundar kommer, men någon hund har potential att döda boskap’, säger Greg Mifsud från Cooperative Research Center för Invasiva Djur. Nationella Wild Dog Action Plan (NWDAP), som introducerades 2015 med stöd av industrin och regeringen, förespråkar ett landskapsinriktat tillvägagångssätt för att kontrollera ‘vilda levande hundar, inklusive dingoes, feralhundar och deras hybrider’. Den stöder luft- och markbete, fångst,
gå ner i vikt frukost dingo saken
fäktning, användning av skyddshundar och skjutning, vid behov.

På en väg utanför Omeo, VIC, suspenderar bönder vilda hundskalor som troféer. Det sista trädet knäppte sig under hundens vikt. (Bild: Jason Edwards)

‘Den årliga kostnaden för den australiensiska ekonomin i får- och nötkreaturförluster från vildhundar och kontrollinsatser är i hundratals miljoner dollar’, säger Greg, vars roll och program finansieras av Australian Wool Innovation.

‘Det är en känslomässigt laddad fråga, med starka ekonomiska konsekvenser. Det handlar om enskilda jordbrukare som bedömer risken för att hundar ställer sig för dem och är medvetna om riskerna för sina grannar. Vi handlar inte om att utplåna dingor, vi känner igen deras plats i nationalparker. Vi vill erbjuda långsiktiga möjligheter till produktion och dingo bevarande. ‘

Andra generationens dingoforskare Dr Ben Allen har spent år utreda praktiska lösningar på detta komplexa problem. Trots att han bidragit till NWDAP, säger han att det har ett relativt litet fokus på fördelarna med dingoes och han har för avsikt att utveckla en kompletterande nationell dingo bevarandeplan.

En ekolog med University of Southern Queensland i Toowoomba säger att det finns lite bevis för att bevisa den allsidiga teoretiken att dingoes kan hjälpa till att stoppa Australiens biodiversitet kollapsa genom att undertrycka vildkatter och rävar. Det finns dock goda data för att indikera de där dingjorna kontrollkängarantal, vilket därmed gynnar boskapsproducenter.

RELATERADE: Där de vilda hästarna är Australiens brumbies

‘Jag skulle inte baita rutinmässigt i torra och halvtörda boskapsproduktionsområden; det har ofta ingen nytta och kan ibland göra sämre, säger Ben. ‘Men jag skulle inte heller hindra landägare från att kontrollera hundar om de behövde, till exempel under torra tider. Beroende på platsen presenterar de möjligheter eller problem och måste hanteras i enlighet med detta. Dingoes kan vara godartad en minut och din värsta fiende nästa. ‘

Vilda hundar är otvetydigt offentliga fiende nummer ett för fårproducenter. ‘Får och hundar kommer aldrig att träffas och fårgraziers behöver stänga, bete och ha skyddshundar, säger Ben. ‘Den största konflikten kommer när du har någon som lurar bredvid någon som inte gör det. Dingo har utvecklats för att utnyttja vad som helst människor gör. ‘DINGO ÄR INTE OM DET inte är anpassningsbart. Dr Guy Ballard, en ekolog med NSW-regeringens Vertebrate Pest Research Unit och University of New England, har studerat dem i ett decennium. ‘De är otroligt framgångsrika djur, som kan leva i hög höjd på höga, beniga åsar, i regnskogar och i de hårdaste öknen,’ säger han.

‘Vi har spårat hundar i öknen i 50C värme, går 10km för att droppa från en kran och vid kusten såg en mamma simma hennes valpar över en kanal. De strövar om städer och bor runt flygplatser, husvagnsparker och skräp Samma art gör helt olika saker i olika miljöer. De gör vad de behöver för att överleva. ‘

Guy säger att han är förbluffad av avstånden dingoes cover. ‘De kan resa väl över 100 km och tillbaka om en vecka. Den här möjligheten att kolonisera och återkolonisera är viktig. Om vi ​​försöker ta bort hundar från en miljö kan den vara i en skala av en tiondel av deras ekologiska kapacitet. Drift i små områden kan vara slöseri med tid. Storleken på territorier kan till och med vara platsspecifik. Moderna dingoes är väldigt mycket en produkt av det australiensiska landskapet. ‘

Som Jim Benton vet väl är hans stenbrott opportunistiskt, resursfullt och mycket intelligent. Som en av de 18 vilda hundkontrollanterna som anställs av Victoria Department of Environment, Land, Water and Planning (DELWP), tillbringar han sina dagar och kontrollerar fällor i hela East Gippsland. Han och hans kelpie, Reckless, är ofta först på scenen efter att en hund har angripit lager.

‘Ibland har jag tagit hunden på en vecka, men en listig hund kan ta månader’, säger han. ‘Ju längre de går desto smartare blir de. Jag spenderar mycket tid på att försöka träna ut var de reser. Hundar har blivit radiospårade 400 km härifrån till Tumut och tillbaka, och jag har sett 30 får dödade på en natt. Om vi ​​skär ner på vårt arbete, exploderar siffrorna. ‘

Dingo avelssäsong är i mars juni, med en genomsnittlig kull som innehåller fem ungar, som dessa på Australian Dingo Discovery and Research Center. (Bild: Jason Edwards)

Ändå ger Jim respekt för dingoes. ‘De är bara hundar, gör vad som är naturligt’, säger han. ‘Och bara de starkaste överlever. Om de inte var territoriella, skulle de vara omöjliga att fånga. Men till och med en listig hund kommer att komma undan och de dör i all ålder. ‘

Victoria har ett av landets mest aktiva baitingprogram, säger staten chef för DELWPs vildhundeprogram Barry Davies, och det har varit mycket framgångsrikt för att minska lagerförluster. Vi försöker inte ta bort alla hundar, men vi är fast beslutna att minimera deras inverkan, säger han. Liksom på andra håll i landet använder fastighetsägare i allt större utsträckning klusterfogar, elektriska fäktningar och skyddsdjur inklusive hundar, alpacas och åsnor för att skydda sina flockar.

Efter att ha tappat 1000 lamm över 13 år på sin gård i Omeo Valley hade Bob Lee stor framgång med sina fem Maremmas innan de misstog för vilda hundar och sköt av hjortjägare. ‘Jag hade inte dödat får på fyra år, men inom en vecka av mig att förlora min sista Maremma, kom hundar in och halade en halv flock med 100 får’, säger Bob.
gå ner i vikt frukost dingo saken