viktminskning piller Februari 2007 Arkiv

gå ner fem kilo Februari 2007 Arkiv

Modellorgan

Supertunna modeller bannas från toppmoderna modeutställningar världen över, eftersom realiseringen slår fast att det inte är så bra. Det har förekommit förbud i Spanien, Israel, Italien, Brasilien, Indien och New York. har förstärkts av en ny global undersökning av The Nielsen Company som frågar 25 000 personer i 45 länder om kroppsstorleken hos kvinnor som stryker världens katwalkar. En överväldigande 81% av dem kom överens om att kvinnliga modemodeller och kändisar är för tunna.

Den goda nyheten är att Australien, Norge, Nya Zeeland och Schweiz var de hårdaste kritikerna med 94% trodde att modellerna är för tunna. Undersökningen påpekade att dessa länder ständigt undersökningar för bästa livskvalitet. Det observerades också att supermodeller som Elle Macpherson (Australien) och Rachel Hunter (Nya Zeeland) är kända för sina friska fysiker. Forskarna säger att i dessa länder finns det en tro på ett koncept av hälsosam skönhet som avvisar den supermåliga modellen. Detta är en tro som finns att hitta växande stöd i modevärldens hjärtland.

I september förra året vände arrangörer av Madrids modeveck bort kvinnor som hade ett BMI under 18 år. Din BMI beräknas genom att dividera din vikt i kilogram med din höjd i meter kvadrat. Så ett 100 kilo, 2 meter lång person har en BMI på 25. I BMI-skalaen är 20 24 ansedd som normal, 25 29 anses vara överviktiga och över 30 är överviktiga. Världshälsoorganisationen definierar en kvinna med ett BMI under 18,5 som undervikt. BMI har begränsningar men genom att använda den som en avskuren, försöker modeorganisatörer att klara av osunt tunna modeller. I Madrid innebar nivået vid 18 att 30% av föregående års modeller inte kunde delta.

I Isreal har topphandelsföretag kommit överens om att inte anställa alltför tunna modeller för sina annonser. I det landet är det genomsnittliga BMI för modeller 14 men 60% av annonsörerna har nu kommit överens om att inte använda modeller med ett BMI på mindre än 18. I december förra året gav den italienska regeringen och modehögskolorna ett gemensamt manifest för att spricka ner på användningen av ultratunna teenage modeller på catwalken. Fördraget förbjuder också användning av modeller under 16 år eftersom detta skickar felmeddelande till tjejer vid det viktiga prepubertalet. Manifestet kräver modeller för att producera ett hälsointyg och säger att de med uppenbara ätstörningar kommer att förbjudas från modeshower.

Mycket av detta har satts i skarp fokus genom döden senast i fjol av den brasilianska modellen Ana Carolina Resto efter komplikationer från anorexia nervosa. Frågan är emellertid inte bara själva modellernas hälsa utan också välfärden hos de miljoner unga tjejerna som ser dem som ett ambitiöst mål. För att uppnå det supera tunna utseendet som blir populärt under 1990-talet och fortsätter idag, är det nödvändigt att strängt begränsa kosten och även då är utseendet inte möjligt. Slutresultatet är psykologisk oro och många hälsopåverkan. Otillräckligt intag av näringsämnen kan leda till alla slags hälsoproblem från osteoporos till problem med graviditet. En ny studie i International Journal of Obstetrics and Gynecology (december 2006) fann att kvinnor med en BMI före graviditet mindre än 18,5 har en 72% högre risk för missfall.

Det verkar att modebranschen äntligen ser fel på sina vägar under det senaste decenniet. Det är ett brett känsla att den supera tunna utseendet är en dålig och att en återgång till de mer kurviga kropparna på 1980-talet som Macpherson, Hunter, Cindy Crawford och Claudia Schiffer skulle vara en bra sak.

Kanske skulle ett sådant drag vara en modning av vårt kollektiva medvetande. Istället för att tolka någonsin yngre ser så vackert ut, kan vi flytta till en punkt där vi erkänner den vackra vuxenlivets skönhet. Det är för tidigt att säga att ungdomskulten har haft sin dag, men möjligen är de första tecknen där. Det kommer att vara bra för ungdomars hälsa överallt och ett hälsosamt steg för samhälls-psyken.

Foto: Peter Duhon enligt villkoren i en Creative Commons License

Vi slår ordet epidemin runt ganska löst dessa dagar men i fallet med diabetes verkar det passa räkningen. Internationella Diabetesförbundet (IDF) säger att diabetes nu påverkar 246 miljoner människor runt om i världen, upp från 30 miljoner för bara tjugo år sedan. Diabetiska komplikationer dödar 3,8 miljoner människor varje år och varje år diagnostiseras 7 miljoner fler människor. Det är uppskattat att år 2025 kommer en massiv 7% av världens vuxna befolkning (400 miljoner människor) att få diabetes. Barnen påverkas också och det som en gång kallades ‘Vuxen debut diabetes’ kallas nu ‘typ 2-diabetes ‘som det upptäcks hos barn som är yngre än 8 år. IDF har förklarat 2007’ Barnår ‘för att öka medvetenheten om diabetes hos barn, så vi kan titta på vad dessa två växter kan erbjuda.

Livsstil spelar en stor roll i typ 2-diabetes. Kost, motion och vikt har alla konsekvenser, men här kommer vi bara att titta på den senaste forskningen om dessa två växter. Först kommer vi att överväga mango. Det är underbart att något som är trevligt på gommen kan vara bra för dig. Forskare från University of Queensland analyserar hur kemikalier från mango påverkar mänskliga celler. Vad de tycker är att vissa av kemikalierna fungerar på samma sätt som läkemedel som är utformade för att behandla diabetes och sänka kolesterol.

En av de mangoföreningar som fokuseras på är quercetin, vilket också finns i lök. Den andra föreningen är norathyriol. Mango hud, som ofta används för att göra mango juice, är särskilt rik på dessa föreningar. Både quercetin och norathyriol påverkar receptorer på celler som kallas PPAR. Medan mango kan en dag ge droger för diabeteskontroll baserad på dessa ämnen, varför inte äta mango nu och njut av förebyggande fördelar i förväg? Det är knappast ett svårt recept.

Den andra växtförtjänar omnämningen är Mjölktistel (eller St Mary’s Thistle), botaniskt namn Silybum marianum. Denna väldigt växande ogräs har en ljus purpurfärgad blomma och tydliga vita märken på sina löv som ger sitt namn. Den medicinska användningen går tillbaka till romarna och vi vet nu att dess frön är en tonic för din lever. I en ny studie gavs vuxna med typ 2-diabetes antingen ett extrakt av mjölktistelfrön som innehåller ett ämne som kallas silymarin eller placebo, tre gånger om dagen för fyra månader. Det visade sig att mjölkdistlextraktet reducerade många av de viktigaste markörerna inom diabeteshantering, såsom att fasta blodsocker, kolesterol och triglycerider.

Det är inte känt exakt hur Melk Thistle extrakt hjälper. Det kan vara antioxidantverkan av silymarin eller det kan vara den skyddande effekten på levern. Om du funderar på att du inte gillar att bita på huvudet av en tistel för att bekämpa effekterna av diabetesrisk, var inte rädd för det, finns det Milk Thistle-extrakt i tablett, kapsel och vätska.

En sak är klar, vare sig det är mango, tistlar eller helt enkelt öva mer, vi måste göra allt vi kan för att minimera diabetesepidemin. På samhällsnivå är det kostsamt att hantera diabetes och på en personlig nivå skadar livskvaliteten. Den goda nyheten är att typ 2-diabetes är så intimt relaterad till livsstilen att kraften att slå den är i dina händer.

Foto: Rufino enligt villkoren för en Creative Commons License

Foto: Ruta Zina enligt villkoren för en Creative Commons License

Undersökningens undersökning var att under de 16 åren av studien fick kvinnor som vanligtvis sovit fem eller mindre timmar per natt mer vikt än de som sovit mer än sju timmar. Faktum är att de fem timmars svängarna var 33% mer benägna att få en betydande viktökning (på 15 kg eller mer). Dessutom var sömnberövade kvinnor 15% mer benägna att bli fetma när de blev äldre. Spekulationen är att sömn ändrar hormoner relaterade till aptitkontroll och metabolism. Oavsett orsaken verkar det säkert att du kan sova dig själv tunnare på lång sikt. Detta är inte riktigt överraskande eftersom sömn blir alltmer uppenbar att göra allt från att öka hjärncellerna för att sänka blodtrycket.

Sömn är inget passivt tillstånd. Det är en tid av enorm fysisk förnyelse. Vi vet att magen är reparerad under sömnen. En ny studie från Princeton University visade att sömnlöshet blockerar bildandet av nya hjärnceller (neuroner). När du inte får tillräckligt med sömn har du ökat nivåerna av glukokortikoider i blodet. Dessa hormoner stoppar neuronutveckling i en del av hjärnan som berodde på hippocampus som behövs för att bilda faktaminnen baserat på ny information. Det är därför sömn är så viktigt att lära sig och andra mentala funktioner.

Uttrycket ‘låt mig sova på det’ när det gäller att fatta beslut är plats på. Det finns gott om bevis på att den omedvetna behandlingen som fortsätter när du sover, hjälper dig att fatta bättre beslut. I en studie som publicerades förra året i tidskriften Science rapporterades att när man fattar komplexa val omedvetna behandlingar som inträffar i sömn leder till mer tillfredsställande beslut än dem som rent utförs med medvetet överläggning.

Det finns också många andra fysiska påverkningar av sömnen. En studie från Columbia University förra året fann att sova mindre än sex timmar per natt mer än fördubblats chansen att ha högt blodtryck. Ditt immunförsvar ökar under sömnen och som vi sa, förekommer all slags hormonbalansering också.

Så sova söta prinsar och prinsessor, eftersom det gör dig en värld av gott. Det är lättare sagt än gjort. Om du är en av de sömniga som längtar efter söt sömn är ditt första stopp att skära ner på koffein. Nästa steg är att ersätta din sen kvällskoffe eller te med örtte med namnet Valerian. Teet luktar som gamla svettiga strumpor men det smakar bra. Om du är svag i hjärtat när det gäller dina drycker finns det också tabletter. Den tid det tar att gå och sova, ökar tiden du sover och ökar din mängd REM-sömn. Den bästa nyheten är att det inte leder till morgon grogginess som läkemedel kan och det finns inga abstinenssymptom.

Foto: Anna Jacobs enligt villkoren för en Creative Commons License

Foto: Rick Aiello enligt villkoren för en Creative Commons License

Torsdagen den 1 februari 2007

Sexiga Sprayer

Kön är en viktig del av livet. Vem som säger det är det självklart en av de medicinska fakta som du inte behöver få veta. Hur du känner för ditt sexliv påverkar hur du ser din värld. Visserligen är kön stor affär, som det gör, sälja medicinskt sett behandlingar för könsspecifika problem i stora pengar. Det beräknas till exempel att 150 miljoner män runt om i världen lider av erektil dysfunktion. Senare tittar vi på några ganska enkla alternativ till piller som just har kommit till ljuset, men först låt oss tänka på den senaste kramen med hjälp av dina sexuella manövrer i de mörka (eller lätta) sprutkärlarna.

Ett tyskt företag har meddelat att det utvecklar en spray på kondom som ska övervinna problem med olämplig storlek. Apparaten är en typ av sprutkärl i vilken mannen sätter sig in och med en knapptryckning är hans manlighet belagd i en mantelhylsa. Det fungerar genom att spruta latex från munstycken på alla sidor och hoppas kunna passa bättre och inte glida. Produkten kan vara tillgänglig sen 2008. Sedan finns det spray som kommer att avvärja ‘tidig ankomst’, som eufemismen går. Män i en ny studie studerade en narkosspray på sin penis 15 minuter före samlag. Resultatet var att kunna upprätthålla sin erektion i ett genomsnitt av fem minuter, i motsats till en minut, utan sprayen. Självklart finns det en rad piller på denna del av marknaden, men en ny studie har föreslagit att en enklare lösning kan vara tillgänglig.
viktminskning piller Februari 2007 Arkiv