vad ska man äta för att gå ner i vikt fattigdom och familjestress undergräver barnhälsan i Australien

gå ner 5 kg på 1 vecka fattigdom och familjestress undergräver barnhälsan i Australien

Under 20-talet ökade livslängden dramatiskt i Australien, främst till följd av förbättrad barnhälsa. Bättre levnadsvillkor och sociala möjligheter ledde till anmärkningsvärda minskningar av barndödligheten, särskilt före 1960.

Men i början av 2000-talet, enligt en framstående professor i pediatri och barnhälsovetenskap, presenterar nya problem i barn- och ungdomshälsa samhället utmaningar som liknar 1901.

I hennes rapport, Child Health Since Federation, publicerad av Australian Bureau of Statistics i en serie som markerar hundraåriga australiensiska federationen 1901, säger professor Fiona Stanley från University of Western Australia:

‘Sammanträffande förändringar i vårt moderna samhälle i familjeliv, i sysselsättning och ekonomi och de ojämlikheter i rikedom som har inträffat särskilt under de senaste fyra decennierna, observerar vi epidemier av psykiska problem som självmord, riskerar att bete sig, depression och ätstörningar hos våra unga människor. ‘

För att förklara dessa störande trender pekar hon på komplexa underliggande sociala faktorer, bland annat tillväxten av arbetslöshet, fattigdom, ojämlikhet och ökat tryck på familjer. Hon avslutar: ‘Dagens sociala och miljömässiga influenser, som för dem för 100 år sedan, är betydligt starkare i barns hälsa och sjukdom än de läkemedel eller vårdfaciliteter vi har till vårt förfogande för att behandla dem.’

Stanley börjar med den övergripande förbättringen av livslängden. En person född i början av 1900-talet (1900 10) kan i genomsnitt förvänta sig att leva 55,2 år (män) eller 58,8 år (honor). Nära slutet av seklet (1995 97), kan manar förvänta sig att leva 75,7 år och kvinnor 81,4 år.

Oöverträffade prestationer inom barnhälsan var ansvariga för det mesta av förbättringen. Bland barn under 5 år föll dödligheten per 100 000 från 2 604 för män och 2 214 för kvinnor 1907 till 137 respektive 111 år 1998. Mycket av framstegen kom i början av seklet. Mer än hälften av dödsfallet inträffade 1930 och 80 procent 1960.

Dödligheten i spädbarnet (under 1 år) sjönk ännu mer kraftigt. För manliga bebisar föll kursen från 120 för varje tusen levande födda 1907 till 5 år 1998. Bland kvinnliga bebisar föll siffran från 100 till 5.

‘Den sociala och ekonomiska miljön runt 1901 var hård och svår för många familjer, många barn var undernärda och troligen skulle dö av infektionssjukdomar som gastroenterit och lunginflammation’, förklarar Stanley. Villkor i australiensiska städer var så dåliga att Sydney led i ett utbrott av pest vid sekelskiftet.

Förbättrad hälsa och näring av mödrar och barn, högre generell levnadsstandard, offentliga program för att utbilda mammor i hygien och barnomsorg och uppmuntran till amning hade en signifikant inverkan på att minska antalet barn som dör av gastroenterit. Lokala myndigheter förbättrade saniteten i städerna genom att tillhandahålla sopor och avloppssystem. De inrättade också barnhälsocenter eller spädbarns ‘kliniker, bemannade av utbildade sjuksköterskor.

Offentliga vaccinationsprogram efter andra världskriget var den näst viktigaste bidragsgivaren till att minska barndödligheten. Polio, en av de infektionssjukdomar som utrotades av vaccination, brukade ta upp till 10 av 100 000 tonåringar och lämnade många fler funktionshindrade.

Vetenskapen i fysiologi, biokemi och patologi blomstrade under hela 20-talet, och följde hårt på bakteriernas hälar, vilket gav framsteg som röntgenstrålar, kirurgiska anestetika, kemoterapi och andra läkemedelsbehandlingar. I slutet av seklet hade dock nya sociala problem uppstått och ‘folkhälsan, en gång i centrum och fortfarande viktig, ignoreras ofta’.

Stanley förklarar att dödligheten hos barn bland maskerar den växande bördan av sjukdom och funktionshinder som påverkar unga människor. Mer komplexa sjukdomar har uppstått under de senaste tre decennierna, inklusive psykiska sjukdomar, astma, juvenil diabetes, fetma och cerebral pares.

Astma har blivit den vanligaste orsaken till barndomsinläggning, med hälsoundersökningar som visar att 20 procent av barnen nu lider av det. Priserna på insulinberoende diabetes har ökat från cirka 12 per 100 000 till 22 under de senaste 15 åren.

Stanley identifierar olika ‘livsstilsriskfaktorer’, särskilt tobaks- och alkoholanvändning samt fetma och dålig fysisk hälsa. Vid en ålder av 14 år har hälften av pojkar och tjejer börjat dricka, vissa regelbundet och ungefär en tredjedel av samma åldersgrupp erkänner att röka en cigarett under föregående vecka.

Övervikt är ett ökande problem, med studier som visar att 25 procent av 7 18-åringar är överviktiga. På andra sidan är ätstörningar som drivs av en lust att gå ner i vikt vid epidemiska proportioner bland tjejer, och allt vanligare hos pojkarna. Över 30 procent av 8 till 12 år gamla tjejer har försökt att gå ner i vikt. Stanley konstaterar att läkare nu finner längre sikt mentala och fysiska hälsoproblem som strömmar från dålig barndomstillväxt.

Högre självmordsräntor

Stanley pekar på högre dödsfall bland tonåringar under senare delen av 1900-talet. År 1907 var dödligheten för 15 19-åriga män runt 80 per 100 000. I slutet av 1930-talet föll den till ca 60 men klättrade till en hög på 125 på 1970-talet innan den sjönk till cirka 60 i slutet av 1990-talet.

1970-talets topp var relaterad till hög trafik och andra olyckor. Den senare minskningen följde obligatorisk säkerhetsbälteslagstiftning, lagar mot drinkkörning och offentliga utbildningskampanjer på väg- och arbetsplatsskydd.

Teenagers självmord steg dock till höga nivåer på 1970-talet och kvarstår där. År 1907 var tonårshumanmordet självmord 5 per 100 000; vid 1973 74 hade den stigit till 20. Under 1990-talet var dödsfall från självmord bland tonåringar vanligare än dödsfall vid bilolyckor. Kvinnliga tonåringar hade lägre suicidhastigheter mellan 2 och 6 per 100 000 men försökte självmord i högre grad än unga män.

Stanley föreslår att sociala faktorer är ansvariga för dessa trender. Bland dem faller äktenskapsräntorna, stigande skilsmässa och en ökande andel barn födda utanför äktenskapet. Hon ger en lista över teman i samband med äktenskapsbrott, inklusive arbetslöshet och arbetsrelaterade problem, beroendeframkallande beteende, dålig kommunikation, dålig föräldrakunskap, våld i hemmet och social isolering.

Antalet ensamföräldrar har ökat vanligtvis enstaka mödrar som är generellt fattiga och har låga utbildningsnivåer. Deras barn är mindre välutrustade socialt, pedagogiskt och fysiskt. Men dessa problem beror främst på extrem fattigdom. Fyrtio procent av ensamföräldrar med tre eller fyra barn bor på inkomst under 80 procent av fattigdomsgränsen. Stanley slutsatsen att ‘det kritiska är inte nödvändigtvis hur många föräldrar ett barn har men det sociala och miljömässiga sammanhang där ensamstående familj arbetar’.

Hon noterar att höga nivåer av fattigdom och nackdel var ett kraftfullt inflytande på den fattiga barnhälsan omkring 1900 och att ‘när vi flyttar in i det nya årtusendet är ökande nivåer av ojämlikhet i social och hälsotillstånd oroande’. Totalt lever 12,6 procent av barnen i relativ fattigdom i hushåll vars inkomster är mindre än 50 procent av den nationella medianen.

Förutom högre arbetslöshet har det viktigaste arbetsrelaterade inflytandet på barnhälsan varit det ökade antalet mammor som arbetar. Studier visar att de flesta kvinnor med småbarn nu arbetar, antingen partor på heltid och att 73 procent av barnen har deltagit i barnomsorg vid 3 års ålder. Stanley kommenterar: ‘Arrangemang för barnomsorg varierar, liksom kvaliteten på denna vård och så dess inverkan på barnets sociala och fysiska välfärd.’

Beroende på hemmiljö kan barn möta känslomässigt, psykiskt och fysiskt missbruk som kan leda till depression. Stanley föreslår att barnmisshandel blir allt vanligare. En indikator är att graden av post-neonatal cerebral pares på grund av oavsiktlig skada ökade från 3,4 procent till 14,9 procent i västra Australien mellan 1956 75 och 1980 92.

Andra studier visar en signifikant ökning av barndoms psykisk sjukdom. En Western Australian Child Health Survey fann att 20 procent av 12 16-åringar lider av hälsoproblem. Ändå säger Stanley, ‘det finns ett stort oupplöst behov’ för förebyggande strategier, både in och ut ur skolan.

Stanleys rapport är svagare när hon försöker undersöka de politiska uppfattningarna som styrde uppmärksamheten på barnhälsa under 20-talet. Hon pekar på de tidiga regeringarnas önskan att snabbt expandera Australiens små befolkning och producera en sund ungdom för att bekämpa krig . Hon citerar ett 1930-talets officiellt dokument som förespråkar fysisk utbildning i skolor med målet att producera ‘en ras av starka, virila, stalwart-individer som skulle ge ett oövervinnligt bulwark för försvar i kris eller nödsituationer’.

Medan ingen tvivel var om dessa åsikter var inflytelserika i styrande cirklar, nämner Stanley inget om arbetarklassens politiska kamp för bättre levnadsförhållanden, kortare arbetstid och tillhandahållande av folkhälsa och utbildning.

Hon avslutar med att fråga: ‘Ska vi reagera på förändringar våra sociala, emotionella och ekonomiska miljöer för att förbättra barnhälsan så effektivt som våra förfäder i åren efter federationen?’ Hon uttrycker sin uppfattning att människor börjar reagera mot ‘denna tids överdrivna’ genom att försöka skydda miljön, vara bättre föräldrar, arbeta mindre och göra mer för samhället.
vad ska man äta för att gå ner i vikt fattigdom och familjestress undergräver barnhälsan i Australien