ner i vikt FDA undersöker efter två dödsfall kopplade till listeria i ost

gå ner i vikt kost FDA undersöker efter två dödsfall kopplade till listeria i ost

WASHINGTON (CNN) Mat- och drogadministrationen undersöker ett flertalet utbrott av listerioser kopplat till mjuk rå mjölkost gjord av Vulto Creamery.

Två dödsfall och sex sjukhusvistelser har rapporterats sedan den 1 september i Connecticut, Florida, New York och Vermont.

Listeriosis är en allvarlig infektion som generellt orsakas av förorenad mat och är särskilt farlig för gravida kvinnor, äldre och personer med försvagade immunförsvar.

Vulto Creamery tillkännagav en återkallelse av sina Ouleout, Miranda, Heinennellie och Willowemoc mjuka tvättskallråvaror på tisdag (mars7). Ostarna hade distribuerats rikstäckande, med mest försäljning i nordöstra och mellantatlantiska staterna; Kalifornien; Chicago; Portland, Oregon; och District of Columbia.

Konsumenterna bör inte äta de återkallade mjuka råmjölkostarna. Restauranger och återförsäljare har också varnat för att betjäna eller sälja dessa produkter.

FDA, som arbetar med CDC och folkhälsoansvariga i flera stater, fann laboratoriebevis som indikerar att utbrottet antagligen började hos Vulto Creamery i Walton, New York.

De olagliga personerna varierade i åldern från 1 år till 89 år, med en medianålder av 55 år.

Listeria monocytogenes orsakar symtom som kan inkludera feber, muskelsmärta, diarré eller andra gastrointestinala problem, enligt Centers for Disease Control and Prevention.

Symtom förekommer några dagar eller upp till några veckor efter att ha ätit den förorenade maten. Friska människor som blivit sjuka av bakterierna lider ofta av kortvariga symptom, som hög feber, svår huvudvärk, stelhet, illamående, buksmärta och diarré.

Hos gravida kvinnor kan listeriose orsaka missfall, förlossning, för tidigt arbete och allvarlig sjukdom eller död hos nyfödda.

Bland äldre och personer med kroniska medicinska tillstånd, såsom cancer och försvagade immunförsvar, kan listeriosis vara dödlig.

Den som upplever symptom ska söka vård.

Enligt CDC var utbrott av listeria på 1990-talet främst kopplade till delikött och varmkorv. På senare tid har listeriautbrott kopplats till mejeriprodukter och produkter.

Andra senaste utbrott var knutna till mjuka ostar, selleri, groddar, cantaloupe och glass.

Förra månaden, Sargento Foods Inc., en av de största cheesemakersna i USA, påminde flera av sina produkter över rädslan för listeriaförorening som inte var relaterad till Vulto-undersökningen. Sargento rapporterade bekräftade sjukdomar från potentiellt förorenade paket från Indiana-baserade ostleverantör Deutsch Kase Haus LLC.

Under februari återkallade nio andra ostföretag produkter som hämtats från Deutsch Kase Hause.

Vulto Creamery-undersökningen, som inleddes den 31 januari, pågår.

Efter att ha informerats om ett positivt test utfört av FDA på ett detaljhandelsprov av Ouleout-ost började Vulto kontakta kunderna den 3 mars och bad att de skulle returnera produkten. Fyra dagar senare meddelade företaget sitt återkallande.

På onsdag (8 mars) fick FDA positiva testresultat som bekräftar att Ouleout-ostprov matchade det genetiska fingeravtrycket av utbrottsbakterierna. Vulto har avbrutit produktionen medan företaget och FDA undersöker källan till problemet.
ner i vikt FDA undersöker efter två dödsfall kopplade till listeria i ost