viktnedgång snabbt en kram eller ett hälsosamt val

hälsohem viktminskning en kram eller ett hälsosamt val

Från vänster driver Karin och Lianne brödskivaren. Helt Glutenfri Bageri och Caf i Lacombe, trodde att vara det enda helt glutenfria bageriet och kaféet i Alberta. Människor kommer från hela provinsen för att köpa sin produkt.

Alla verkar prata om det, fråga om det, eller undra om de skulle må bättre om de bara slutat äta den.

Glutenfri mat har blivit en bransch med flera miljarder dollar de senaste åren, en snabbväxande marknad som delvis drivs av ökad medvetenhet om och diagnos av celiaki, och delvis av människor som är angelägna om att följa den senaste kostutvecklingen, en omfamnad av kändisar och populariserade på bokhylla hyllor.

För några år sedan var personer med celiacis sjukdom de enda som åt glutenfri mat. Idag har majoriteten av folket som följer kosten inte medicinska skäl för att göra det, de väljer helt enkelt att de tycker att det är en hälsosammare sätt att äta.

Forskare har länge vetat att att äta gluten, ett protein som vanligtvis finns i vissa korn som gör bröd lätt och tjuv, kan utlösa celiac sjukdom hos personer som är genetiskt utsatta för sjukdomen. Mer nyligen har de börjat erkänna att många andra verkar ha en icke-celiacglutenkänslighet, något som patienter med celiacliknande symtom har försökt berätta för sina läkare i åratal.

Studier visar celiac sjukdom, gluten känslighet och veteallergier är allt på väg över hela världen, men exakt varför det är fallet har blivit föremål för kontrovers och stor debatt.

Det som är säkert är att människor inte helt kan smälta gluten: Vi har inte enzymerna att bryta ner det, säger Dr. Alessio Fasano, en banbrytande forskare och chef för Center for Celiac Research vid Massachusetts General Hospital for Children in Boston.

Det är en av anledningarna till att Dr.

Celiacs, säger han, är ‘kanarie i kolgruvan.’

Gluten är ‘gift’ för dem, och många tror att det är gift för andra också.

Brittisk läkare Samuel Gee krediteras som den moderna fadern till celiac sjukdom. Han beskrev den under en föreläsning 1887 som en ‘typ av kronisk dysfunktion’ som påverkar människor i alla åldrar, men särskilt barn mellan ett och fem år gammalt. Han förutsåg att ‘fel i kost’ kan vara orsaken.

Men gluten ordet betyder att lim i latin inte identifierades som en utlösare för sjukdomen fram till efter andra världskriget, då en nederländsk barnläkare märkte att dödsgraden för barn med sjukdomen hade sjunkit från över 35 procent till nära noll under kriget, när brist på brödet var i Nederländerna. Dödligheten steg igen när vete blev tillgängligt efter kriget.

Det har bara funnits under de senaste 20 åren, men forskare har kommit att förstå att celiaki är en autoimmun sjukdom, en sjukdom som får immunsystemet att attackera kroppens egna vävnader. Upprepad exponering för gluten hos CD-patienter orsakar villi, fingerliknande strukturer som leder tarmarnas väggar, blir kroniskt inflammerade och skadade, förhindrar nedbrytning av mat och absorption av näringsämnen genom tarmväggen.

Beroende på vilka näringsämnen som inte absorberas kan CD producera symtom som sträcker sig från diarré och anemi till osteoporos, ledvärk, kronisk trötthet, hudskador, demens och i sällsynta fall lymfom.

I åratal var CD ansedd som en sällsynt sjukdom utanför Europa. I Nordamerika trodde man bara påverka en av 10 000 personer.

Att så många människor gick odiagnostiserade så länge, och fortfarande gör det, beror delvis på att de klassiska tecknen på CD-fördröjda matsmältningsbesvär och kronisk diarré, visas bara när stora och integrerade delar av tarmarna är skadade, säger Fasano. I andra fall är förseningen ett resultat av att patienter har atypiska symtom eller symptom som är gemensamma för andra sjukdomar, eller ibland inga symptom alls.

En undersökning av 2 681 medlemmar av den kanadensiska Celiac Association i 2006 fann i genomsnitt att det tog 11,7 år för en patient att diagnostiseras ordentligt.
viktnedgång snabbt en kram eller ett hälsosamt val