fasta gå ner i vikt En hälsosam kost kan hjälpa avvärja demens

rasa i vikt En hälsosam kost kan hjälpa avvärja demens

Seniorer som noggrant följde MIND dieten hade en 35 procent lägre risk för minskad hjärnfunktion som de åldrade.

Även människor som halvhärtigt följde en MIND-diet minskade risken för hjärnminskning mellan 18 och 24 procent.

‘Vi har alltid sagt att ett hälsosamt hjärta är en hälsosam hjärna’, säger Dean Hartley, chef för vetenskapsinitiativ för Alzheimers Association.

‘Din hjärna använder 20 procent av din hjärtproduktion för att få syre och glukos. Om du inte har en bra pump, så behöver hjärnan av en massa saker som behövs för att upprätthålla sin normala funktion’, sa han.

En hjärtlig hälsosam kost skyddar också blodkärlen i hjärnan, vilket minskar risken för mikrostroppar eller andra hälsoproblem som kan påverka hjärnans funktion, säger Dr.

‘Vad som är bra för hjärtats kärl är bra för hjärnans kärl’, säger Gordon.

DASH dieten är avsedd att minska blodtrycket genom att främja konsumtion av livsmedel som är låga i mättat fett, totalt fett och kolesterol. Människor uppmanas att äta massor av frukter, grönsaker, lättmjölk, helkorn, fjäderfä, fisk och nötter, samtidigt som de begränsar sitt intag av röda kött,
fasta gå ner i vikt En hälsosam kost kan hjälpa avvärja demens
socker och salt.

Medelhavsdieten delar många av samma mål och dietriktlinjer, med vissa specifika substitutioner. Till exempel, folk är ombedda att ersätta smör med friska fetter som olivolja, och att använda örter snarare än salt till smak livsmedel. National Institute on Aging.

De seniorer som höll fast vid MIND-riktlinjerna var cirka 35 procent mindre benägna att utföra dåligt på tester av hjärnfunktion, sade ledande forskare Claire McEvoy, en postdoktoral vid University of California, San Francisco. De som var måttligt vidhäftande var 18 procent mindre benägna att uppvisa tecken på hjärnans nedgång.

‘Att äta en hälsosam diet kan vara ett viktigt sätt att bevara kognitiv funktion under åldrandet,’ sa McEvoy.

Ingen av studierna var dock avsedda för att bevisa ett orsakssamband mellan diet och demensrisk.

De kvinnor som moderat anslöt sig till MIND-kosten var mellan 21 och 24 procent mindre benägna att utveckla Alzheimers s, fann forskare.

Hayden sa att människor sannolikt skördar hälsofördelar från kosten, men också från andra hälsosamma beteenden i deras livsstil.

‘Någon som äter en riktigt hälsosam kost tar förmodligen sig också på andra sätt,’ sa Hayden.

Resultat från dessa studier var planerade att presenteras måndagen vid 2017 Alzheimers internationella konferens i London. Forskning som presenteras vid möten anses vanligtvis preliminära tills de har publicerats i en peer reviewed journal.

De andra två studierna som presenterades vid Alzheimers föreningsmöte fokuserade också på viktiga effekter av näring:

En svensk studie av mer än 2000 personer fann att de som åt en hälsosam diet kallad nordiskt försiktig dietmönster över sex år hade bättre hjärnhälsa. MRI-undersökningar visade att de också hade en mindre total volym hjärngrå materia. Detta mönster av äta innebar högt intag av kolesterol, betakaroten och lutein, och lågt intag av omega 3 fettsyror, kalcium, folat och vitaminer.

Experter var oense om huruvida du behöver äta hälsosamt från tidig ålder för att skydda din långsiktiga hjärnhälsa.

Gordon noterade att MIND och nordiska dietstudier fokuserade på människor som fyllt 60 år eller äldre,
fasta gå ner i vikt En hälsosam kost kan hjälpa avvärja demens
vilket visar att även sena förändringar i livet kan hjälpa en persons hjärna.