tips att gå ner i vikt Du tar hand om kunden

gå ner 10 kilo Du tar hand om kunden

Baker Motor Co. i Charleston omfattar Mercedes Benz, Porsche, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Maserati, Rolls Royce, Smart och Sprinter-franchise. Baker Motor Co.

Baker Motor Co. i Charleston, med 130 heltidsanställda, är nr 1 bland stora återförsäljare, de med 100 eller fler anställda på årets lista över de 100 bästa återförsäljarna att arbeta för.

Och det är nr 1 totalt sett.

Grupper av anställda i hela företaget möts regelbundet för att diskutera deras behov. De överför idéerna till ledningen, och Baker försöker att genomföra dem.

Lördagar arbetsplaner masseras för att tillåta anställda tid för aktiviteter som att coacha barns sportlag eller delta i en familjevenemang, sade Baker.

Med veckodagsplaner, ‘försöker vi vara flexibla. Vissa kommer in tidigare och senare och stanna senare’ sa Baker. ‘Du försöker vara flexibel så att de kan njuta av sitt liv annat än de 9 till 5 grejerna.’

Säljare som möter sina månatliga quatas får sätta sina egna arbetsscheman.

‘Berätta allt för dem’

Vid ett bolagsstämmigt kvartalsmöte berättas anställda vilka har blivit marknadsförda, företagsmål och försäljningsmål, kundnöjdhetsresultat och annan information. Tekniker som är certifierade erkänns, och ‘vi tilldelar dem’, sade Baker. ‘Alla ser fram emot det, och vi berättar allt för dem från kampanjer till huruvida vi avslutar ett återförsäljare. Vi håller dem på topp.’

Medarbetare och anställda får del av ersättningen i prestationsbonusar, tjänat av en kombination av kundnöjdhetsresultat,
tips att gå ner i vikt Du tar hand om kunden
försäljningsenheter och specifika modeller sålda.

I serviceavdelningen tjänas bonusar genom att uppfylla kundnöjdhetsmålen på grundval av timmar och dollar per reparationsorder.

Återförsäljargruppen har en volontäromsättning på 21 procent. ‘För bilbranschen är det mindre än de flesta återförsäljare,’ sa Baker. ‘Mycket få lämna oss.’

Efter hans urladdning från marinorna 1967 deltog Baker i Citadel och sålde Oldsmobiles deltid medan han var i skolan. Han tog examen år 1972. Han fick veta att den hade en årlig ny bilförsäljningspotential på 50 fordon per år. Men när han sålde den ‘omkring 1982’ hade han vuxit försäljningen till 3 000 nya fordon per år.

Efter att ha sålt den affären, flyttade Baker tillbaka till Charleston och grundade Baker Motor Co. 1988.

Baker tycker om att hålla anställda finansiellt och fysiskt passande.

Finansiella experter kommer till butikerna och ger anställda råd så ‘de vet hur man kontrollerar sin kredit’, sade Baker. ‘De visar dem hur man köper ett hem, köper en bil och sparar pengar.’ Rådgivningen sträcker sig till företagets pensionsplan 401 (k). ‘Vi ser till att anställda sparar och investerar som om de var våra egna barn’, sade Baker.

För att hålla anställda fysiskt hälsosamma drivs återförsäljargruppen Baker Fit Challenge. Arbetare tävlar i grupper, med gruppen som förlorar de mest viktiga intjäningspoängen som kan tillämpas på olika priser: kontanter, betalad tid, varor och presentkort.

‘Vi uppmuntrar dem att gå ner i vikt genom motion och diet. En tränare och nutritionist mäter deras matintag och deras kvalitet på motion’, sade Baker.

Uppsidan för verksamheten: ‘Om du har en hälsosam medarbetare har du en lycklig medarbetare. Genom att göra dessa saker ser jag till att de är hälsosamma och de är mycket mer produktiva.’

På ett gym i Buick Cadillac GMC-butiken kan möten göras med en personlig tränare. Grupp övningar erbjuds regelbundet.

En sjuksköterska utövare kommer i månadsvis för att ge hälsorelaterad rådgivning och kontroller och att ge influensaförsättningar.

Företaget sponsrar också ett rökavbrottsprogram som kostar ungefär 600 kronor per anställd. Baker säger att villkoren för deltagande är tydliga: ‘Om de slutar ska jag betala för det, och om de inte gör det, kommer de.’

Anställda får rabatt på sina sjukförsäkringspremier om de slutför hälsoutbildningsquizzer på nätet.

‘Jag tycker att vårt program är ett av de bästa inom branschen. Jag tar hand om det för att se till att de har ett försäkringsrikt program,’ sa Baker. Han uppskattar företagets försäkringsprogram ‘ligger vid 99: e percentilen av alla program.’

Enligt undersökningsinformation som ges till Automotive News, betalar Baker ’75 till 99 procent’ av premien för medicinsk, receptbelagd, dental och vision täckning för anställda och deras anhöriga. Anställda betalar samma för hälso-, dental- och visionsskydd, oavsett ålder, ställning, anställningsort eller vilken typ av täckning de väljer. Företaget erbjuder ingen livförsäkring till alla anställda som ingår i förmånspaketet.
tips att gå ner i vikt Du tar hand om kunden