gå ner 10 kg på en månad Dödar Yellowstone Bison för att skydda kor

går inte ner i vikt Dödar Yellowstone Bison för att skydda kor

Schweber rapporterar: ‘Bakom massjagten var Montana s boskapare. Rancharna betraktade bison som det största hotet mot vad idag är en jordbruksindustri på 3 miljarder dollar i staten. ‘

Bison vandrar ut ur Yellowstone National Park i Montana för att föda eller hitta färsk bete. (foto: Nicole Bengiveno / New York Times)

I den fria januari 1997 drog dussintals jägare för Montana s Department of Livestock gränsen till Yellowstone National Park och letade efter bison. Mot det skarpa vinterlandskapet var det lätt för jägarna att upptäcka de jättespunna djuren. djur korsade över den osynliga parkgränsen riktade jägarna Winchester Model 70-gevär i sina lungor.

Skott knäppte, och hundratals bison föll till snön. Många, sårade i deras tarmar och rumpor, behövde andra och tredje sniglar innan de dödades. Även om köttet skulle doneras till lokala indianer, kom några medlemmar av de här stammarna för att protestera mot slakt. En parkranger beskrev dessa gris scener som en ‘fri eld’.

Bakom massjakten var Montana s boskapsrancher. Ranchers betraktade bison som det största hotet mot vad som idag är en jordbruksindustri på 3 miljarder dollar årligen. Dödande bison som lämnade parkens territorium var det enda sättet som de trodde , för att skydda Montana berömda nötkreatur från en sjukdom som kallas brucellos. Det tillståndet kan få kor att avbryta och gå ner i vikt (läs: kött). Liksom med alla köttburna bakterier kan det minsta spåret av brucellos skada om någonting s leverans av nötkött. Men problemet med att döda djuren som ses som bärare, säger kritiker, att ingen Yellowstone-bison någonsin har givit brucellos till en ko.

Ändå började Yellowstone-tjänstemänna fira bison till slakterier den 12 februari, efter det att den senaste jordbruksräkningen hade passerat, och sa att de snart skulle döda upp till 600 fler av samma skäl som någonsin: att skydda boskap från brucellos. I versionen av propositionen Barack Obama, som undertecknades den 7 februari, sammanfogas miljontals för brucellosövervakning, testning och vaccinutveckling, vilka djuraktivisters rädsla kan leda till att fler bisondöd i en större pool för akademisk forskning. Det beloppet är 3,5 miljarder dollar, en del av den astronomiska jordbruksräkningen på 956 miljarder dollar.

Boskap tjänstemän tror att finansieringen kan leda till ett genombrott som hjälper alla djur.

‘Hoppet skulle vara att flytta mot att vi effektivt förhindrar brucellos i boskap’, säger Jim Magagna, vice vd för Wyoming Stock Growers Association, ‘och kontrollerar det i vilda djur.’

Men vilda djurförespråkare säger att eftersom så många Yellowstone-bison har dödats under tvivelaktigheten att skydda boskap från brucellos är alla nya utgifter som lobbies för av boskapsindustrin ett hot mot vilda djur. De säger att brucelloshantering är orättvist och riddled med inkonsekvens. Det är ett slöseri, säger de, att spendera mer pengar utan att ompröva bisonhanteringen.

‘Detta är politik, det handlar inte bara om en sjukdom’, säger Kathryn QannaYahu, en Montana-jägare och miljöaktivist.

Sedan 1985 har mer än 7000 Montana bison dödats från en Yellowstone-besättning som nu uppgår till cirka 4500. (Andra djur, till exempel Wyoming älg, har dödats också.) Detta har infurierat miljöaktivister, som har tittat på bisontal som återställs från virtuell utrotning.

Senare Mike Enzi, R Wyo., Sänkte 35 miljoner dollar för brucellosarbeten i senatets version av jordbruksräkningen. Summan förundrade vissa forskare. Wyoming Stock Growers Association och andra lobbied för medlen delvis, eftersom brucellosstudien saktade efter Sept. 11, 2001. Department of Homeland Security flaggade bakterierna som ett potentiellt verktyg för terrorister. Det kan orsaka flulike symtom hos människor, men det är nu sällsynt i utvecklade länder. Det är mindre allvarligt i vilda djur, säger veterinärer.

Dan Head, en talesman för Enzi, sade att investeringen syftar till att hitta ‘bättre verktyg för att bekämpa sjukdomar i husdjur’.

När senatversionen av lantbruksräkningen slogs samman med House-versionen blev brucellospenna förmörkad. Nu kan forskare söka bidrag, ospecificerad storlek, som kommer från miljarderna i jordbruksstudiepoolen. Jordbruksräkningen som helhet var både berömd och pannad för upping av jordbruksförsäkringssubventioner och skära 8 miljarder dollar från matfrimärken till de hungriga.

Galvaniserad av räkningen, ett konsortium av djurförespråkare, biologer och veterinärer varnar för att spendera mer på brucellos utan omtänkande politik är naiv, dömd att misslyckas och slöseri med skattebetalare dollar.

‘Vi vill ha klarhet,’ säger Glenn Hockett, president för Gallatin Wildlife Association i Bozeman, Mont. Fisk- och djurlivstjänsteman som arbetade på brucellos i tre årtionden. ‘Vi’ har kastat multimillioner av dollar i denna fråga, och vad har vi verkligen uppnått? ‘

Tillbaka från utrotning

Bison en gång numrerad i tiotals miljoner över det amerikanska västret, säger historiker. Men på 1880-talet slaktades den sista stora besättningen i Montana-området. Vid 1902 föll USAs senaste 23 kända vilda bison från poachers i en avlägsen bergsdalen djupt inne i Yellowstone, en 2,2 miljoner tunnland park som spänner över tre Rocky Mountain stater.

För att hålla arten borta torkade Yellowstone-tjänstemän i årtionden upp bison på en ranch som tamdjur. I denna miljö gav en inhemsk ko infekterad med brucellos, en sjukdom som är infödd i Europa, den första att den gavs till bison. Därefter slaktades bison som testades positivt för brucellosantikroppar, tillsammans med älg, som började i början av 1900-talet. Men detta stoppade inte sjukdomen.

På 1930-talet lanserade den federala regeringen en decennier lång multibillion dollar kampanj för att utrota brucellos. Det lyckades, säger tjänstemän, överallt men Yellowstone.

Vid 1960-talet hade Yellowstone-bisonpopulationen vuxit tillbaka till mer än 1000. Nya ekologer, av vilka några var instrumental i passagen av Wilderness Act 1969, rådde att det är nationalparkens plikt att tillåta inhemska djur att ströva sig fritt, inte inhägnad eller matat som boskap. Parkens tjänstemän kom överens, och bison ranchen stängdes för gott.

Yellowstone bison blev prisad för styrkan av deras gener, deras arv och deras popularitet med miljontals besökare.

‘De är en unik resurs’, säger James A. Bailey, som undervisade djurlivsbiologi vid Colorado State University och skrev en bok om bison. ‘Och en oersättlig.’

Men parkens brytning från ranching raserade nötkreaturindustrin. Från 1970-talet gick boskapssammanslutningar kring Yellowstone till resolutioner som krävde att nationalparkstjänsten utrotade brucellos, något som ranchersna sade var möjlig endast genom att fånga och testa bison som nötkreatur, och döda alla som hade antikropparna.
gå ner 10 kg på en månad Dödar Yellowstone Bison för att skydda kor